IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на 1937 г. – най-големият страх на Федералния резерв

Wall Street е притеснен, че централната банка на САЩ ще се забави с покачването на лихвените ставки

21:55 | 16.06.15 г. 2
Призракът на 1937 г. – най-големият страх на Федералния резерв

В опита си да направлява икономиката през 2015 г., Федералният резерв се бори с предчувствие за "призрака на 1937 г.", пише CNBC.

Стратезите на Wall Street всъщност са притеснени, че централната банка на САЩ е толкова предпазлива да не повтори грешките си миналото, че може да пропуснe солидна възможност за нормализиране на монетарната политика след седем години на финансови аномалии.

"Много централни банкери и наблюдатели на пазара твърдят, че рискът от повишаване на лихвите на Фед твърде рано надвишава този на покачването твърде късно. Това е призракът на 1937 г., когато Фед вдигна ставките преждевременно и изостри Голямата депресия", заяви Мишел Арон, изпълнителен директор и главен инвестиционен стратег в State Street Global Advisors, в анализ за клиенти, озаглавена "Защо Федералния резерв има нужда да погребе призрака на 1937 г."

Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) се събира тази седмица за среща, след като само преди няколко месеца се очакваше да предприеме първото покачване на лихвите нива от седем години насам именно сега. Въпреки това по-слабият от очакваното икономически растеж доведе до необходимостта от забавяне подобен ход и отлагането му във времето.

Сега пазарните участници на Чикагската борса не очакват изменение на ставките поне до декември. Въпреки че Мишел Арон не смята, че Фед трябва да предприема действия в този момент, той вярва, че рисковете от твърде дългото забавяне надвишават тези от продължаването на текущите монетарни условия.

"Рисковете в тази среда се увеличават, не се свиват", каза той. "Колкото по-дълго Фед остава по този път, толкова по-агресивно можем да му се наложи да затегне впоследствие условията и да предприеме жестока корекцията на цените на активите", добави експертът.

Това, което причинява голяма част от ужаса, е страхът, че подобно на 1937 г. желанието да не се образуват балони при нормализирането на процентите може да потопи в икономиката обратно в спад. Федералният резерв изпрати своите краткосрочни лихвени в близост до нулата на фона на финансовата криза и Голямата рецесия, като ставките остават на текущите си нива от края на 2008 г.

Въпреки че рецесията официално приключи през 2009 г., все още централната банка не е извършила каквато и да е корекция. В допълнение към нулевите ставки, Фед разшири баланса си до колосалните 4,5 трлн. долара чрез т.нар. количествени улеснения, чиито ефект напомпа фондовия пазар с 220%.

Арон настоява, че сравнението на 1937 г. с 2015 г. не е валидно. Тогава потребителските цени спадат, а безработицата се увеличава, докато сега динамиката е точно обратната. Спред него далеч по-уместно би било сравнението с 1999 г., когато Фед "остави крака си на педала" по време през т.нар. дотком балон.

"Излизането на Фед от нулевите ставки през 2015 г. ще се окаже много по-малко драматично, отколкото през 1937 г.. Инвеститорите днес се противопоставят на миролюбивия тон на Фед. Инфлацията е под контрол, което подчертава, че доверието на инвеститорите в икономическото възстановяване укрепва", каза Майкъл Хартнет, главен пазарен стратег в Bank of America Merrill Lynch в анализ, който изразява най-оптимистичните аспекти на нагласите на Wall Street. "Нашата тактическа гледна точка е, че до макроданните от САЩ са недвусмислено достатъчно силни, за да позволят на Фед да походи безопасно", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/,и съм ги обобщил нещата като 3 планетарни катастрофи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници - не може да има постоянен растеж на БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Увеличаването на лихвите е опасно защото означава повече пари от бюджета за лихви но има бюджетен дефицит тоест или ще стане 10% или трябва повишение на данъците или намаление на разходите Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява много добре - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.html КОЛКО ХОРА РАЗБИРАТ ??? ,че става въпрос за криза на системата и трябва нова система ''Къде се провалиха икономистите'' - Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още