IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова Фед да отложи покачването на лихвите за 2016 г.

Централната банка не трябва да предприема резки ходове, докато няма ясни признаци за устойчиво възстановяване, смятат от Фонда

09:02 | 05.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
МВФ призова Фед да отложи покачването на лихвите за 2016 г.

Федералният резерв на САЩ трябва да отложи покачването на лихвите до първата половина на 2016 г., докато не се видят признаци на ръст на заплатите и инфлацията, препоръчва Международният валутен фонд (МВФ) в годишната си оценка на икономиката на страната.

Според Фонда централната банка не трябва да предприема резки ходове, докато няма ясни признаци за устойчиво възстановяване на икономиката. Данните от САЩ напоследък са смесени, като икономиката се сви с 0,7% през първото тримесечие, припомня CNBC.

"Въз основа на макроикономическата прогноза на мисията, както и забавянето на растежа и инфлацията, би било най-разумно покачването на ставките да е през първата половина на 2016 г.", посочват от МВФ.

Председателят на Фед Джанет Йелън настоява, че икономиката продължава да се движи в правилната посока и че повишението на лихвите ще е през тази година. Въпреки това според прогнозите на МВФ разходите за лична консумация – индикатор, използван от Фед за оценка на инфлацията, ще достигнат целевите 2% чак в средата на 2017 г.

Продължителният период на нулеви лихвени проценти бе повод за лов за доходност. В тази връзка от МВФ смятат, че тази политика е създала по-скоро "редица уязвимости", отколкото "широки пазарни ползи".

Институцията призовава всички агенции, участващи в надзора на Комитета за финансова стабилност – обединението на регулаторите, банковите и правителствени централни агенции, да поеме конкретни ангажименти за финансовата стабилност.

"Въпреки че координацията между агенциите се подобри видимо, има нужда от по-голяма яснота по отношение на ролите и отговорностите в цялата система и управлението на кризи в рамките на Комитета за финансова стабилност", изтъква Фондът.

Във видеото на Bloomberg вижте коментарите на директора на МВФ Кристин Лагард

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Нуриел Рубини, Нобелов лауреат по икономика, в The Project Syndicate - http://darikfinance.bg/***/115311#comments Хванаха се в собствените си мрежи и сами се изобличиха ,че системата не работи Най-много се ядосвам ,че го знаеха още към 1982год. - 51% съм сигурен ,че са го знаели и затова направиха ''вашинктонският консенсус'' Земята е затворена система и не може да има постоянен растеж на БВП тоест сегашната система трябва да се промени и г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява добре - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също го обяснява добрЕ - http://greentech-bg.net/?p=2147Проф. Джефри Сакс също говори за това - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
lozkhris
преди 8 години
Няма да е баш сега, но към Август... и Септември стартира поредното QE / Спетември ще бъде Май, ще бъде !!! :):) /Междувременно ЕЦБ ще бъде също "посъветвана" да си прекрати печатанетоПовтарям си предикшъна - Октомври еврото = 1.30$Дано да се окажа лош пророк...Ха дано, ама надали....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
То беше ясно - сега само ще гледаме цирк... оп, да кажа - преговорите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
ОПаааааа! Всичко се развива по сценарий! Сега ФЕД ще кажат "едвам ни навихте" Чакаме и споразумение за Гърция, и кой шортил евро ще му спраскат "шортите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още