IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще променят ли пазарните турбуленции намеренията за покачване на лихвите в САЩ

Федералният резерв може да забави хода си, ако доларът поскъпне и забави американския икономически растеж

08:21 | 01.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще променят ли пазарните турбуленции намеренията за покачване на лихвите в САЩ

Вълната от финансови сътресения в чужбина може да забави плановете на Федералния резерв на САЩ за повишаване на краткосрочните лихвени проценти през следващите месеци, но само ако трусовете изкарат американската икономика извън правилния коловоз.

Фед сигнализира след заседанието си в средата на юни, че очаква да повиши лихвите през 2015 г., след като ги държи близо до нулата в продължение на почти седем години. Няколко представители на банката заявиха след срещата, че моментът за това може да дойде през септември, припомня The Wall Street Journal (WSJ).

Въпреки това централните банкери могат да забавят хода си, ако доларът поскъпне и забави икономическия растеж на САЩ, повишавайки несигурността сред домакинствата и бизнеса. Съществува възможност и за по-значителна нестабилност на финансовите пазари с оглед на последните сътресения в Гърция, Китай и Пуерто Рико.

"Ръстът в световен мащаб е наистина важен. Ние всички сме свързани чрез финансовите пазари, чрез валутни пазари", заяви през миналата седмица в интервю американският централен банкер Джеръм Пауъл. "Ако растежа на световната икономика отслабва или продължава да бъде слаб и това стане тенденция, тогава да – това ще бъде голям насрещен вятър за икономиката на САЩ".

Последното развитие на гръцката криза настъпва на фона на други финансови проблеми по света. Акциите в Китай поеха рязко надолу в началото на седмицата въпреки по-ниските лихви, предоставени от централната банка в Пекин през уикенда. Междувременно властите в Пуерто Рико търсят подкрепа от кредиторите си, за да избегнат фалит.

В последните дни Фед гледа под лупа пазарите и банките за признаци на задълбочаване на сътресенията. Реакцията на пазарите бе тежка в понеделник, като Dow Jones Industrial Average спадна с 1,95%, но остана далеч под пропадането с 4,4%, отчетено в деня след краха на Lehman Brothers през септември 2008 г. Доларът се търгуваше почти без промяна спрямо еврото, а доходността по 10-годишните американски облигации се повиши след първоначалния спад – сигнал инвеститорите не бяха стичат към сигурно убежище активи.

Доналд Кон, който е бивш заместник-председател на Фед, работил в тясно сътрудничество с тогавашния председател Бен Бернанке по време на финансовата криза през 2008 г., заяви в понеделник, че е трудно да предвиди как институцията ще отговори на гръцката криза след провала в преговорите.

Поради това, че Фед най-вероятно няма да започне да повишава лихвите преди септември, банкерите имат "време, за да разберат това", каза още Кон в интервю. "Това е просто въпрос на предпазване от ситуацията".

Председателят на Фед Джанет Йелън и ръководителят на звеното на централната банка в Ню Йорк Уилям Дъдли бяха в швейцарския град Базел през миналия уикенд за годишното събрание на Банката за международни разплащания. Там те са осъществили "близък контакт" с колегите си в Европейската централна банка.

От Фед заявиха, че ще започнат да покачват краткосрочните лихви, след като видят повече подобрения на трудовия пазар в САЩ и да станат по-уверени, че инфлацията в САЩ ще се ускори до целевите 2% – равнище, недостигано от над три години.

Прогнозите на Фед от 17 юни показват, че официалните лица са разделени по отношение на очакванията си за движението на лихвите през 2015 г. Петима от тях очакват едно покачване, други петима – две, други петима – три, а двама не прогнозират корекция на ставките през тази година. Повечето пазарни наблюдатели все пак очакват покачването на ставките да е само едно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Да почнем от ''Американският икономист Джагъдиш Гоуклей е изчислил, че добавянето на тези задбалансови държавни задължения биха увеличили дълга на....... Дългът на САЩ ще стане 890%.'' - http://***.investor.bg/sviat/6/a/polzite-ot-gryckata-kriza-za-evropa-94711/ За да се схване написаното в коментар 1 и по-точно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Как централните банки причиняват неравенство в доходите - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''Какво означава покачването на лихвите - повече пари от бюджета за лихви и отделно има едни 9 трилиона дългове на външни държави и фирми които са емитирани в долари Като вдигнат лихвите ще трябва или да се увеличи бюдж.дефицит на САЩ или да намалят разходите или да увеличат проходите във бюджета Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно - http://darikfinance.bg/***/111317#commentsАко трябва и 100% ще се вдигнат като при Рузвелт но първо забрана на офшорките с което 3% бюдж.дефицити на САЩ и ЕС изчезват т.е. стават 2-3% излишъци - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още