IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: По-евтиното евро носи повече ползи за икономиката на България

В свое изследване банката акцентира върху въздействието на обезценяването на еврото спрямо долара върху реалната икономика, външната търговия и инфлацията

15:07 | 12.08.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	По различните канали на действие ефектите от обезценяването на еврото имат както положителни, така и негативни последици за българската икономика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

По различните канали на действие ефектите от обезценяването на еврото имат както положителни, така и негативни последици за българската икономика. Снимка: Ройтерс

Положителните ефекти за икономиката на България от обезценяването на еврото спрямо долара са по-значими от негативните. Това е основният извод на експертите на Българска народна банка (БНБ) от тяхно изследване, посветено на потенциалните ефекти върху българската икономика от промяната на валутния курс долар/евро и публикувано в тримесечното издание „Икономически преглед“.

В документа се акцентира върху въздействието на по-евтиното евро върху реалната икономика, външната търговия и инфлацията. Експертите на БНБ твърдят, че търговията на България със страни извън Европейския съюз (ЕС) е основният канал, през който обезценяването на еврото може да повлияе върху българската външна търговия.

В изследването се посочва, че в търговията си с трети страни България се разплаща най-често в долари, делът на които е значително по-висок от средния за еврозоната, а делът на доларовите разплащания при вноса е по-голям от този при износа.

В тази връзка от централната банка изтъкват, че поскъпването на долара спрямо еврото ще доведе до влошаване на условията на търговия за България с държави извън ЕС при запазване на цените на суровините на същото ниво. Негативният ефект от поскъпването на долара върху условията на търговия обаче се компенсира частично от реакцията на доларовите цени на суровините спрямо динамиката на курса на долара, която е низходяща.

Имайки предвид, че България е нетен вносител на първични стоки, каквито са металите и храните, и че делът на разплащанията в долари във вноса е по-висок от този в износа, БНБ очаква поскъпването на долара спрямо еврото да влоши за България условията на търговия за тази група стоки.

Що се касае до петролните продукти – БНБ пише в анализа си, че България ги търгува почти изцяло в долари, като техният дял при разплащанията е значително по-висок от този на ЕС, особено при износа. Поради сходната валутна структура на разплащанията за внос и износ на петролни продукти условията на търговия за България при тази стокова група не би следвало да се влошат от поскъпването на долара спрямо еврото. Същевременно поради големия търговски дефицит на България в търговията с петролни продукти със страни извън ЕС БНБ допуска влошаване на номиналното търговско салдо на страната.

Като цяло по различните канали на действие ефектите от обезценяването на еврото имат както положителни, така и негативни последици за българската икономика. Ето и какви са заключенията на експертите на БНБ в последния им анализ.

Потенциални ефекти върху българската икономика от промяната на валутния курс „долар/евро“

Oт началото на второто тримесечие на 2014 г. еврото се обезцени значително спрямо долара, което бе резултат от противоположните сигнали за икономическото развитие в еврозоната и в САЩ, както и от разнопосочната парична политика в двата региона.

По-значителното нарастване на икономическата активност в САЩ доведе до очаквания за повишаване на лихвените проценти, докато слабата икономическа активност и ниската инфлация в еврозоната бяха основание за провеждане на експанзионистична монетарна политика от страна на ЕЦБ, която на няколко стъпки понижи лихвените проценти при основните операции по рефинансиране и по депозитното и кредитното улеснение (през юни и септември 2014 г., и през януари 2015 г.). Така средно за януари–май 2015 г. на годишна база еврото се обезцени с 18,8% спрямо долара.

България не е членка на еврозоната и политиката на ЕЦБ няма пряко влияние върху монетарните условия у нас и върху българската банкова система. Същевременно режимът на парична политика в България – паричен съвет с използване на еврото като резервна валута, и голямата обвързаност на българската икономика с тази на еврозоната са предпоставка за частично предаване на паричната политика на ЕЦБ към българската икономика.

В настоящия анализ са изследвани основните канали, по които обезценяването на еврото спрямо долара може да повлияе върху българската икономика, като се разглеждат по-подробно ефектите върху българската външна търговия и инфлацията в страната и е направен опит тези ефекти да бъдат количествено оценени.

Съгласно теорията изменението на валутния курс „долар/евро“ може да повлияе върху българската икономика посредством няколко канала. Основният канал, по който обезценяване на валутния курс би имал ефект, при допускане за сходна динамика на ценовите процеси у нас и в основните ни търговски партньори, е върху конкурентоспособността посредством промяна на реалния ефективен валутен курс.

Поскъпването на долара влияе пряко върху стойността на номиналния внос и износ, като от гледна точка на българската икономика оскъпява вноса в долари и води до поевтиняване на износа за страни, към които български фирми изнасят в долари. Също така в зависимост от степента, в която обезценяването на еврото допринася за понижаването на реалния валутен курс на българския лев, може да се очаква ефект на заместване от страна домакинствата на по-скъпите вносни стоки с местни. По този начин обезценяването на еврото би се отразило върху обема на нетния износ.

От друга страна, в зависимост от степента, в която по веригата на предлагането по-високите вносни цени се пренасят в страната, може да се очаква повишаване на крайните цени и/или понижаване на печалбите на фирмите.

Допълнителен канал, чрез който обезценяването на еврото спрямо долара може да повлияе върху икономиката, е посредством задлъжнялостта – в случай че има голям дял на деноминирани в долари вземания от фирми и домакинства, бремето на дълга ще се увеличи (1).

В настоящия анализ разглеждаме само ефектите от обезценяването на еврото, за които считаме, че влияят най-силно върху българската икономика.

Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
Ако това, което си написал беше вярно , то държавите с най-неплатежоспособно население биха били най- успешните икономики!За последните 12 месеца притежателите на левове/евро са загубили повече от 18% от стойността на притежаваната от тях парична маса.Когато покупателната способност на населението намалява тогава намаляват и приходите на производителите и търговци на стоки и услуги.Когато намаляват приходите на производителите и търговците намалява и способността на същите да инвестират в модернизация и увеличаването на обема на произведени стоки и услуги,а оттам и до намаляване търсенето на работна ръка и възможността за увеличаване на възнагражденията на работещитите.От друга страна, множество жизненоважни суровини,пр.петролът се търгуват в долари, което означава че при покупката на такива суровини протежателите на евро и левове трябва да заплащат повече; суровини,като петролът участват в ценообразуването на стойността на всички стоки и услуги от първа необходимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 8 години
А какво носи на България надцененият лев бе Свилене?Нима курса ЕВРО / ЛЕВ е 1,95 ?!ЛЕВА Е ТОТАЛНО НАДЦЕНЕН И УБИВА ИЗНОСА!Вместо да ми правиш тези графики виж каква е била паричната маса при въвеждането на ПАРИЧНИЯ СЪВЕТ и каква е тя сега!През 2007 година паричната маса е само 597 мил. лв, а сега тя е 11940 мил. лв!!!ОТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ВАЛУТНИЯ БОРД ДО СЕГА ПАРИЧНАТА МАСА СЕ Е УВЕЛИЧИЛА 20 ПЪТИ!!!НА ТОВА КАК МУ КАЗВАТ СВИЛЕНЕ?! Да не влизаме в подробности каква част от активите на БНБ са ЗАЕМИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО?!Ако си в състояние обясни ми защо БНБ "инвестира" с отрицателна доходност ВСИЧКИТЕ СИ АКТИВИ в чужди банки от които ПРАВИТЕЛСТВОТО получава заеми с лихви достигащи до 10%?!На това как му казват - *** или ОЛИГОФРЕНИЯ?!ПЕРЕВЕРЗИЯТА ВЪВ ФИНАНСОВАТА НИ СИСТЕМА Е ПЪЛНА СВИЛЕНЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
България не е станала пустиня синко, а (очевидно) българите са намерили по-доходоносни занимания и им е неизгодно да хабят труда си в производството на храни, защото явно могат да го продават по-добре в други области.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Тука пише че е добре за ИКОНОМИКАТА на България а не за спестителите, има извесТна разлика. Като не е експортно ориентирана, импортно ориентирана ли е? Всяка държава е експортно ориентирана, стига да може да експортира. Като не експортираш, от къде си набавяш пари за да импортираш? Береш ги от дърветата или? Не зная да имаме богати залежи които да продаваме за да сме импортно ориентирани (като Русия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Pronto
преди 8 години
Подуправителите - на Искров, а експертите от времето на Тодор Вълчев. Сигурно проф. Иван Ангелов го е подписал с особено мнение - вместо "повече" да пише "само" ползи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
scott
преди 8 години
Имайки предвид, че България е нетен вносител на първични стоки, каквито са металите и храните,ВНАСЯМЕ ХРАНИ! Сега разибарм, че България е станала и пустиня, която не може да изхранва собственото си население. ЗАСЛУЖАВАМЕ СИ СЪДБАТА. СТРАЛЕЯЙ И ЗАБРАВИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
vankata89
преди 8 години
Напълно съм съгласен с коментара под мен. В България почти нищо не се произвежда основния ни пазар е в европа а в момента може би имаме късмет че петрола поевтиня иначе да видиш кво става с комбинацията скъп долар със скъп петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
,,експерти", които ти обясняват, че ставаш по- богат, докато видимо стойността на спестяванията ти намалява трябва сами да си изгорят дипломите и сертификатите, чрез които са ги възпроизвели в експерти. Ниската стойност на националната валута ( Бел.българия няма национална валута, а валута обвързана със стойността на еврото) може да има преимущества за експортно ориентирани държави ,които разчитат чрез девалвация да могат да продават повече; България обче нито е експортно ориентирана държава, нито преобладаващата част от компаниите в България разплащат в долари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още