IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: По-евтиното евро носи повече ползи за икономиката на България

В свое изследване банката акцентира върху въздействието на обезценяването на еврото спрямо долара върху реалната икономика, външната търговия и инфлацията

15:07 | 12.08.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	По различните канали на действие ефектите от обезценяването на еврото имат както положителни, така и негативни последици за българската икономика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

По различните канали на действие ефектите от обезценяването на еврото имат както положителни, така и негативни последици за българската икономика. Снимка: Ройтерс

Ефект върху външната търговия

Класическата икономическа теория предполага, че наблюдаваното обезценяване на еврото спрямо долара и останалите водещи валути ще направи износа на страните от еврозоната и съответно - на България, по-конкурентен. В същото време вносът ще се оскъпи, което ще стимулира потреблението на стоки и услуги местно производство.

До каква степен това предположение ще се сбъдне зависи от валутната структура на сделките по износа и вноса на съответната държава. Евростат публикува на всеки две години информация за валутната структура на сделките по внос и износ на държавите членки на ЕС, в търговията им със страни извън Съюза, като стоковите групи по Стандартната външнотърговска класификация на стоките (СВТК) се агрегират до три основни групи – първични стоки, преработени стоки и петролни продукти (2).

Поради липсата на по-нови данни за валутната структура на външната търговия между държавите членки на ЕС, предполагаме, че в търговията си в рамките на ЕС българските износители и вносители се разплащат в евро. Това означава, че търговията на България със страни извън ЕС е основният канал, през който обезценяването на еврото може да повлияе върху българската външна търговия. Съответно - степента, в която обезценяването на еврото ще има ефект върху дадена държава от ЕС, ще зависи от важността за съответната държава на търговията й със страни извън ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
Ако това, което си написал беше вярно , то държавите с най-неплатежоспособно население биха били най- успешните икономики!За последните 12 месеца притежателите на левове/евро са загубили повече от 18% от стойността на притежаваната от тях парична маса.Когато покупателната способност на населението намалява тогава намаляват и приходите на производителите и търговци на стоки и услуги.Когато намаляват приходите на производителите и търговците намалява и способността на същите да инвестират в модернизация и увеличаването на обема на произведени стоки и услуги,а оттам и до намаляване търсенето на работна ръка и възможността за увеличаване на възнагражденията на работещитите.От друга страна, множество жизненоважни суровини,пр.петролът се търгуват в долари, което означава че при покупката на такива суровини протежателите на евро и левове трябва да заплащат повече; суровини,като петролът участват в ценообразуването на стойността на всички стоки и услуги от първа необходимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 8 години
А какво носи на България надцененият лев бе Свилене?Нима курса ЕВРО / ЛЕВ е 1,95 ?!ЛЕВА Е ТОТАЛНО НАДЦЕНЕН И УБИВА ИЗНОСА!Вместо да ми правиш тези графики виж каква е била паричната маса при въвеждането на ПАРИЧНИЯ СЪВЕТ и каква е тя сега!През 2007 година паричната маса е само 597 мил. лв, а сега тя е 11940 мил. лв!!!ОТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ВАЛУТНИЯ БОРД ДО СЕГА ПАРИЧНАТА МАСА СЕ Е УВЕЛИЧИЛА 20 ПЪТИ!!!НА ТОВА КАК МУ КАЗВАТ СВИЛЕНЕ?! Да не влизаме в подробности каква част от активите на БНБ са ЗАЕМИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО?!Ако си в състояние обясни ми защо БНБ "инвестира" с отрицателна доходност ВСИЧКИТЕ СИ АКТИВИ в чужди банки от които ПРАВИТЕЛСТВОТО получава заеми с лихви достигащи до 10%?!На това как му казват - *** или ОЛИГОФРЕНИЯ?!ПЕРЕВЕРЗИЯТА ВЪВ ФИНАНСОВАТА НИ СИСТЕМА Е ПЪЛНА СВИЛЕНЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
България не е станала пустиня синко, а (очевидно) българите са намерили по-доходоносни занимания и им е неизгодно да хабят труда си в производството на храни, защото явно могат да го продават по-добре в други области.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Тука пише че е добре за ИКОНОМИКАТА на България а не за спестителите, има извесТна разлика. Като не е експортно ориентирана, импортно ориентирана ли е? Всяка държава е експортно ориентирана, стига да може да експортира. Като не експортираш, от къде си набавяш пари за да импортираш? Береш ги от дърветата или? Не зная да имаме богати залежи които да продаваме за да сме импортно ориентирани (като Русия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Pronto
преди 8 години
Подуправителите - на Искров, а експертите от времето на Тодор Вълчев. Сигурно проф. Иван Ангелов го е подписал с особено мнение - вместо "повече" да пише "само" ползи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
scott
преди 8 години
Имайки предвид, че България е нетен вносител на първични стоки, каквито са металите и храните,ВНАСЯМЕ ХРАНИ! Сега разибарм, че България е станала и пустиня, която не може да изхранва собственото си население. ЗАСЛУЖАВАМЕ СИ СЪДБАТА. СТРАЛЕЯЙ И ЗАБРАВИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
vankata89
преди 8 години
Напълно съм съгласен с коментара под мен. В България почти нищо не се произвежда основния ни пазар е в европа а в момента може би имаме късмет че петрола поевтиня иначе да видиш кво става с комбинацията скъп долар със скъп петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
,,експерти", които ти обясняват, че ставаш по- богат, докато видимо стойността на спестяванията ти намалява трябва сами да си изгорят дипломите и сертификатите, чрез които са ги възпроизвели в експерти. Ниската стойност на националната валута ( Бел.българия няма национална валута, а валута обвързана със стойността на еврото) може да има преимущества за експортно ориентирани държави ,които разчитат чрез девалвация да могат да продават повече; България обче нито е експортно ориентирана държава, нито преобладаващата част от компаниите в България разплащат в долари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още