IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Чеймбърс: AI ще подкрепи фондовия пазар през следващите 10 години

Бившият лидер на Cisco очаква акциите на компаниите за изкуствен интелект да продължат възхода си

22:21 | 22.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Изкуственият интелект ще подкрепи фондовия пазар през следващото десетилетие, заяви бившият главен изпълнителен директор на Cisco Джон Чеймбърс пред CNBC.

Чеймбърс, който също така е основател и главен изпълнителен директор на JC2 Ventures, заяви, че изкуственият интелект (AI) не само ще определи печелившите и губещите в технологичния сектор, но и че акциите на компании, свързани с технологията, вероятно ще надминат онези на играчи, които нямат общо с изкуствения интелект, като разликата ще е около три към едно по възвръщаемост.

„Смятам, че като цяло въпросът е, че ако сте инвеститор, инвестирате в портфейл от AI акции и го правите последователно в следващите 5 до 10 години, ще се справите много добре“, коментира той.

Чеймбърс твърди, че 38% от рисковия капитал в САЩ през първото тримесечие е бил насочен към AI акции. Той очаква този дял да се увеличи до „много над“ 50%, като същевременно прогнозира, че 12% от рисковия капитал са отишли за AI акции в Европа през първото тримесечие.

Производителят на AI чипове Nvidia записа петкратен ръст на цената на акциите си от края на 2022 г. насам. Скокът в търсенето на свързани с изкуствения интелект продукти предизвика голяма част от това рали.

Чеймбърс сравнява мястото на Nvidia на пазара на изкуствен интелект тази на Cisco на интернет пазара. „Ако следите приходите от продажби на Nvidia, те ще са много показателни за това, което се случва като цяло“, допълва той.

Председателят на Publicis Морис Леви подчерта, че ще се извърши трансформация, предизвикана от изкуствения интелект, тъй като технологията несъмнено елиминира някои работни места, като в същото време създава повече роли с добавена стойност.

S&P 500 и Nasdaq Composite се повишиха до нови рекордни върхове във вторник, докато инвеститорите са в очакване на финансовите резултати на Nvidia. Технологичният Nasdaq е записал около 12% ръст тази година.

„Изкуственият интелект е причината фондовият пазар да се раздвижи толкова драматично през последните 12 месеца“, смята Чеймбърс. „Европейските акции и FTSE се движиха по-бавно, но бяха на зелено през последните шест месеца“.

„Мисля, че AI ще бъде като интернет, само че три до пет пъти по-мощен. Той ще промени живота ви по всякакви начини“, категоричен е бившият лидер на Cisco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 седмици
В продължение на 6,7 години преди пролетта на 2000 година ,инвеститорите в акции на Интернет компаниите печелят безумно по 5,по 10 ,по 100 и т.н.,включвам и Сиско в това число,когато се пука Дот Ком балона 2020 година те губят всичките си печалби+това което са инвестирали в акциите като тези на Сиско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още