IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холивуд и огромната му роля в AI войната

Актьорите се сблъскват с безцеремонно копиране на образите и гласовете им и оказват съпротива

13:13 | 22.05.24 г. 1
Скарлет Йохансон. Снимка: Bonnie Cash/Bloomberg
Скарлет Йохансон. Снимка: Bonnie Cash/Bloomberg

Кой е най-бързият начин да предизвикате внимание към нов технологичен продукт? Като привлечете голяма холивудска звезда да го рекламира. Актрисата Скарлет Йохансон обвини OpenAI на Сам Алтман, че извлякъл гласа ѝ от филма „Нея“. Компанията зад ChatGPT засега не е премахнала гласа от своя софтуер, но тестът за системите с изкуствен интелект ще започне и ще приключи именно с Холивуд, пише Дженифър Саба за Ройтерс.

Звездата от „Отмъстителите“ написа в бележка, публикувана в понеделник в X, че е наела адвокати и призова Конгреса да заложи на законодателство, което защитава приликата с реални хора, работата и самоличността на хората. По-рано Йохансон отхвърли искането на главния изпълнителен директор на OpenAI да се включи със собствения си глас в чатбота с изкуствен интелект. След това Алтман написа дързък туит, в който представи глас, наречен Sky, с една единствена дума: „нея“.

Има и други случаи, в които Холивуд е бил на фронтовата линия на войната. Amazon.com води съдебен спор за филма „Крайпътна къща“, като е обвинена, че е нарушила защитата на авторските права и е използвала изкуствен интелект, за да може филмът да мине през продукционна фаза. Една от големите причини, поради които актьорите стачкуваха в продължение на няколко месеца миналата година, беше да се борят с виртуалните копия на образите си и да защитят занаята си. Дълбоките фалшификации на мегазвездата Тейлър Суифт си навлякоха упреци от Белия дом.  

Успехът на изкуствения интелект зависи от това доколко той ще набере популярност и дали хората ще се ангажират с новите възможности за забавление. Това, което не е тествано, е дали големите технологични компании могат да се измъкнат, използвайки образите на реални хора, без да плащат за това. Без насоки, закони и правила те биха могли да го правят без проблем.

Известните актьори са в най-добра позиция да се борят с това. Не само, че ще влязат в новините, но и имат достатъчна юридическа подкрепа, за да се борят с големите компании.

В крайна сметка Йохансон успешно уреди спора си с Walt Disney относно пакета ѝ компенсации преди време. Но ако тя и звезди като нея не могат да отвърнат на удара, няма много големи надежди за масовия потребител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още