IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ти Би Ай Банк" ще издаде облигации за 50 млн. евро

КФН е одобрила проспект за емисията на банката, която отчита рекордна печалба за първото тримесечие

10:18 | 22.05.24 г.
Снимка: Ти Би Ай Банк АД
Снимка: Ти Би Ай Банк АД

Комисията за финансов надзор (КФН) е одобрила проспект за публично предлагане и допускане до търговия на регулиран пазар на емисия облигации на „Ти Би Ай Банк“ АД, става ясно от решенията на регулатора, публикувани на сайта му.

Емисията е в размер до 50 млн. евро, разпределени в до 500 броя обикновени, лихвоносни, поименни, безналични, неконвертируеми, първостепенни, непривилегировани, необезпечени, свободнопрехвърляеми облигации, структурирани да отговарят на изискванията за инструменти на приемливи задължения, посочва се в решението.

Номиналната и емисионна стойност на облигациите е в размер на 100 хил. евро всяка.

Лихвеният процент е фиксиран за целия период на облигациите, като лихва ще се изплаща на всеки три месеца, считано от датата на издаване на емисията. Главницата се предвижда да се плати еднократно на падеж.

Срокът на емисията е 30 месеца. Дава се възможност за допълнително издаване на облигации до 12 месеца от датата на одобрение на проспекта от КФН, както и право на упражняване на кол опция от емитента една година преди падежа.

На 21 май „Ти Би Ай Банк“ отчете консолидирана нетна печалба за първото тримесечие на годината в размер на 11,3 млн. евро (над 22 млн. лева), което е почти 40% повече в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. и е рекорден резултат за банката. Приходите са за 58 млн. евро, което е с 30% повече на годишна база.

За периода януари-март банката отчита, че е обслужила 500 хил. заявления за финансиране в България, Румъния и Гърция, което е с 33% повече на годишна база. Одобрени са също така 200 хил. заема на обща стойност около 250 млн. евро, което е с 21% над стойността година по-рано.

Банката реализира ръст от близо 35% на активите за отчетния период до 1,57 млрд. евро. Кредитният портфейл е на стойност 1,1 млрд. евро, като нараства с 28% на годишна база, а депозитният достига 1,2 млрд. евро, като се увеличава с 37% в сравнение със същия период на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още