IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайската икономика може да се свие до 6,9 на сто през 2015 г.

Икономическият растеж може да се забави поради институционни бариери като строгата система за регистрации и недостатъчен човешки капитал

12:51 | 21.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Растежът на китайската икономика ще се свие до 6,9 на сто през 2015 година, прогнозират експерти от Академията на обществените науки в Китай в свой доклад, предаде агенция Cinhua, цитирана от ТАСС.

В прогнозите си от март китайското правителство очакваше растеж от 7% през тази година. През първата половина на 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал със 7 на сто, но повечето икономически показатели сочат, че през първите два месеца на третото тримесечие се наблюдава забавяне на икономическото развитие.

Според академиците "икономическият растеж ще се забави поради институционни бариери като строгата система за регистрации и недостатъчен човешки капитал". В доклада е посочена необходимостта от развитие на инфраструктурите и засилване на потреблението и производството.

Експертите са на мнение, че следващите пет години ще бъдат решаващи за прехода на икономиката на Китай към по-бавно и по-стабилно развитие, във връзка с което трябва да се вземат мерки за решаване на проблемите с намаляването на трудовите ресурси, забавянето на капиталовложенията и промяна на структурата на търсенето.

През 2014 година БВП на Китай се увеличи със 7,3 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още