IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Вдигането на лихвите в САЩ няма да нанесе силен удар върху пазарите

Развиващите се държави са по-малко притеснени, че по-затегнатата американска парична политика ще предизвика масов отлив на капитали, смята гуверньорът на ЯЦБ

13:12 | 28.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Курода: Вдигането на лихвите в САЩ няма да нанесе силен удар върху пазарите

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода отхвърли опасенията, че едно неочаквано увеличаване на лихвите в САЩ може да нанесе силен удар върху глобалните пазари. Според него сега развиващите се държави са по-малко притеснени, че по-затегнатата американска парична политика ще предизвика масов отлив на капитали от икономиките им, пише Ройтерс.

Въпреки че запазва оптимизма си относно перспективите пред икономиката на Япония, Курода потвърди готовността си за допълнително разхлабване на политиката, ако възникне риск от заплаха за постигането на 2-процентната инфлационна цел.

„Ако рисковете се материализират и доведат до промяна в тренда на инфлацията, ЯЦБ няма да се поколебае да приспособи паричната си политика, ако се наложи, за да достигне ценовата цел за възможно най-кратко време“, коментира Курода в реч пред бизнес лидери в град Осака.

В отговор на въпрос Курода посочи, че фактът, че Федералният резерв на САЩ (Фед) обмисля вдигане на лихвите в близко бъдеще, е оценка за силата на американската икономика и затова това е положително за глобалната икономика.

„Опасенията, че нормализирането на лихвите в САЩ ще предизвика масивен, остър отлив на средства от развиващите се икономики и ще наруши функционирането на световната икономика, изглежда малко се отдалечават“, каза той.

Запитан за потенциалните негативи от поевтиняването на йената, Курода отговори, че въпреки че слабата йена стимулира износа и печалбите на производителите, е истина, че поевтиняването на йената се отразява на малките фирми и домакинствата, като увеличава цената на вноса.

„Валутните курсове трябва да се движат в посока, отразяваща икономическите фундаменти. Мисля, че това схващане се споделя от политиците в рамките на водещите икономики от Г-7“, смята гуверньорът на ЯЦБ.

Банката запази курса на паричната си политика, след като през октомври 2014 г. разшири масивните парични стимули, за да смекчи влиянието на спадащите цени на петрола върху забавянето на растежа на инфлацията и това да доведе до отлагане на края на продължителния дефлационен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още