IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще движи пазарите през седмицата

Японската централна банка заседава в петък и се увеличават очакванията, че централните банкери на азиатската държава може да разширят стимулите за икономиката

08:46 | 25.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Миналата седмица пазарите бяха доминирани заседанието на ЕЦБ, която оправда очакванията и не повиши лихвените проценти. На последвалата пресконференцият обаче Марио Драги сигнализира, че може да бъдат въведени още облекчения през март. Тази седмица отново е седмица на централните банки, като заседание има Федералният резерв, на което обаче не се очаква да има промяна в лихвените проценти. Японската централна банка заседава в петък и се увеличават очакванията, че централните банкери на азиатската държава може да разширят стимулите за икономиката.

В понеделник, 25 януари, мюнхенският Институт за икономически изследвания (Ifo) публикува индекса си за бизнес климата, а Германската централна банка – месечния си доклад.

По-късно през деня президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ще има изявление. Миналата седмица на заседанието си банката остави лихвените проценти непроменени, но Драги сигнализира, че през март може да бъдат въведени още облекчения. Речта му в понеделник може да даде повече яснота за намеренията на институцията.

Във вторник, 26 януари, реч ще има друг централен банкер – управителят на Английската централна банка Марк Карни. Миналата седмица той сингнализира, че времето, когато Английската централна банка ще последва Фед и ще вдигне лихвените проценти все още е далеч.

Швейцария ще публикува данни за търговския си баланс, а Австралия – за инфлацията.

В сряда, 27 януари, заседание има Федералната комисия за отворения пазар, но не се очаква да има промяна в лихвените проценти.

Централната банка на Нова Зеландия също заседава за паричната политика.

Германската компания за маркетингови проучвания GfK ще публикува данните за потребителското доверие в Германия.

В четвъртък, 28 януари, ще бъдат публикувани предварителни данни за инфлацията в Германия.

Британските власти публикуват данни за ръста на БВП през последното тримесечие на 2015 г.

В петък, 29 януари, Япония ще публикува серия данни за инфлацията и безработицата, освен това се очаква централната банка да има изявление за паричната политика. След като ЕЦБ сигнализира, че може да разшири пакета стимули през март, се увеличават очакванията, че и регулаторът в Япония може да прибегне към още мерки за насърчаване на азиатската икономика.

Очакват се и данни за ръста на БВП през четвъртото тримесечие в САЩ, Франция и Испания

Евростат ще публикува данни за инфлацията в еврозонатa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още