IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан поскъпна най-рязко от юли 2005 г.

Китайската централна банка повиши фиксинга на юана с 0,3% - най-бързият темп от три месеца насам

12:33 | 15.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската централна банка повиши фиксинга на юана с 0,3% - най-бърз темп от три месеца насам, след което валутата поскъпна най-много от 2005 г., съобщи Bloomberg.

Регулаторът увери, че платежният баланс е добър, отливът на капитали – в нормални мащаби, а курсът на юана е стабилен спрямо кошница от валути.

В понеделник, когато китайските пазари подновиха работа след едноседмичната почивка, валутата поскъпна с 1,25% - най-големия ръст от юли 2005 г. - до 6,4954 юана за долар на борсата в Шанхай. На офшорните пазари юанът поскъпна с 0,14% до 6,4991 юана за долар.

Към 12:30 часа българско време един долар се обменя за 6,4843 юана, а на офшорния пазар - за 6,4957 юана. 

„В краткосрочен план покачването на фиксинга и коментарите на управителя на централната банка отразяват намеренията на регулатора да стабилизира юана“, казва Кен Чеун, стратег в Mizuho Bank, базиран в Хонконг. „Управлението на очакванията за обезценяването на юана и на отлива на капитали остават водещи приоритети. Може да се допусне леко обезценяване, но само след като са стабилизирани очакванията“, допълва той.

Международните валутни резерви на централната банка се свиват с 99,5 милиарда долара през януари, което е вторият по големина спад, регистриран някога, тъй като регулаторът продава долари, за да противостои на натиска за девалвация на валутата.

По данни на Bloomberg през 2015 г. отливът на капитали от Китай възлиза на 1 трилион долара.

„Централната банка малко или много проследи динамиката при йената и еврото, оцени ситуацията като такава без апетит за риск и повиши фиксинга“, казва Томи Онг, управляващ директор в DBS Hong Kong. “Вероятно продължават да наблюдават и отлив на капитали, поради което повишението е толкова голямо”, добавя той.

Джоу Хао, старши икономист в Commerzbank в Сингапур, посочва, че свитият износ от Китай оказва натиск в посока обезценяване на валутата. В понеделник властите обявиха, че износът през януари се понижава с 11,2% на годишна база, което е два пъти по-голям спад от прогнозите.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още