IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото икономическо възстановяване на еврозоната може и да е към своя край

През февруари икономическата активност се е забавила в "голямата четворка" на валутния съюз, забавят се и продажбите на дребно в началото на годината

14:20 | 03.03.16 г. 1
Слабото икономическо възстановяване на еврозоната може и да е към своя край

Слабото възстановяване на икономиката на еврозоната може и да е към своя край, сочат актуалните данни на Markit за икономическата активност в региона, предава Ройтерс.

PMI индексът на Markit се е понижил до 53 пункта през февруари, като индикира най-бавният растеж от 13 месеца насам.

Забавяния са отчетени във всички държави от т.нар. “голяма четворка” на европейския валутен блок - Германия, Франция, Испания и Италия. PMI индексът за Франция дори е паднал под границата от 50 пункта, което е знак за свиване на икономическата активност.

Markit посочва, че е отчетен спад и на продажните цени, като най-рязък е той във Франция. "Данните от изследването допълнително влошават перспективите пред икономическия растеж, въпреки че БВП вече нараства с достатъчно бавно темпо – през последните три месеца на 2015 г. икономиката на еврозоната се разшири със само 0,3%”, посочва компанията.

“Забавянето на ръста на бизнес активността, придружено от забавяне на създаването на нови работни места и спад на цените за една година, показва, че възстановяването на региона губи инерция”, подчертава още тя.

Според Markit ЕЦБ има още шансове да действа агресивно, за да избегне нов спад на икономиката, въпреки широкото разочарование от програмата за изкупуване на активи. Експертите посочват, че централната банка на еврозоната може да намали допълнително лихвите, които плаща по депозитите на банките, с което ще ги потопи дълбоко на негативна територия.

Загрижеността около забавянето на икономическия растеж в световен мащаб, поскъпването на еврото и напрежението на финансовите пазари засегнаха силно производствения сектор през последните месеци, отбелязва информационната агенция. Секторът на вътрешноориентираните услуги също не изглежда имунизиран срещу насрещните ветрове.

Markit предупреждава, че спадът на бизнес очакванията предполага риск от по-нататъшно намаляване на PMI индекса през следващите месеци.

Междувременно европейската статистическа служба Евростат публикува данни, според които ръстът на продажбите на дребно през януари се е забавил спрямо декември 2015 г. до 0,4%. В известен смисъл забавянето е нормално предвид, че декември е най-натовареният сезон за търговския сектор заради коледните празници.

За целия ЕС обаче ръстът на продажбите на дребно се е ускорил до 0,8% през януари спрямо предходния месец.

На годишна база ръстът на продажбите на дребно в еврозоната претърпява пренебрежим спад през януари – до 2% от 2,1% през декември. За ЕС отново тенденцията е за слабо ускоряване на ръста на продажбите на дребно – до 2,8% спрямо 2,6% през декември 2015 г.

През първия месец от годината спрямо последния на миналата година най-силен ръст на продажбите на дребно е отчетен в Португалия (почти 6%), следвана от Полша (3,4%) и Словения (3%), а най-силен спад – в Люксембург (-1,2%), Австрия и Словакия (по -1,1%).

На годишна база най-силен ръст на продажбите на дребно Евростат отчита в Румъния (15,6%), следвана от Естония (почти 9%) и Полша (7,5%), а най-силен спад – в Белгия (-2,2%) и Австрия (-0,5%).

В България през януари не е отчетена промяна при ръста на продажбите на дребно, а на годишна база увеличението се забавя до 1,3% спрямо 1,7% през декември 2015 г., в унисон с тенденциите в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Румънжите си намалиха ДДСто с няколко процента, а продажбите скачат с над 10%. Значи хем бюджетът печели повече, хем и обикновените хора плащат по-малко данъци и пазаруват повече. При нас дясноцентриското правителство на ГЕРБ вдигна акциза на газта за готвене, въведе данък уикенд и ни заплашва с акциз върху храните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още