IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В качеството си на валута убежище йената падна под 111 йени за долар

Щатската икономика се представя стабилно, докато японската изпитва все по-големи затруднения

11:39 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар продължи поевтиняването си спрямо японската йена по време на азиатската сесия. Зелените пари бележат загуби, след като Федералният резерв на САЩ (Фед) насочи вниманието на пазарните участници към проблемите пред световната икономика, които рефлектират върху отлагане на повишението на лихвените нива в страната. Премерените коментари на председателя Джанет Йелън доведоха до срив на позициите на долара, който достигнаха най-ниските си стойности спрямо йената от края на октомври 2014 година. За негативното движение спомогнаха както разпродажбите на фондовите пазари, така и поевтиняването на петрола.

Въпреки че щатската икономика се представя стабилно, докато японската изпитва все по-големи затруднения, валутната двойка върви надолу на фона на глобалната макроикономическа обстановка. В качеството си на валута убежище йената успя да поскъпне спрямо долара до 110.44. За ръста спомогнаха и очакванията, че Японската централна банка няма да пристъпи агресивно към допълнителни парични стимули, което при равни други условия би подкопало позициите на йената. За момента обаче това не се случва и валутата записва повишения, докато доларът остава в сянката на предпазливия тон на Фед.

Щатският долар все пак записа ръстове спрямо австралийския долар, след като Австралийската централна банка остави лихвените нива на рекордно ниските стойности при 2%. Понижението за валутната двойка бе подхранено и от поевтиняването на „черното злато“, което е под натиска на продължаващото свръхпредлагане. Въпреки разколебаните си позиции австралийският долар успя да запише ръст от над 7% спрямо щатската валута, което представлява най-силното му месечно представяне от средата на 2015 година. Спадът в котировките на петрола се отрази и на канадския долар, който регистрира загуби спрямо зелените пари.

Цената на петрола отново пое надолу, като инвеститорите са в очакване на срещата на ОПЕК и други водещи страни производителки на 17 април в Доха. Котировките на суровината изтриха по-голямата част от спечеленото през март, след като надеждите за съвместно намаляване на добивите, които първоначално доведоха до ралито на петрола, се изпариха. Продължаващото увеличение на запасите и несигурността около срещата в средата на месеца дестабилизират цената на петрола. Освен това след като лидерите на Саудитска Арабия подчертаха, че страната би намалила производството си, само ако Иран направи същото, доведоха до разпродажби на петрол, тъй като от Техеран нямат намерение да ограничават добивите преди достигане на нивата от преди санкциите. Пазарните участници биха отдали повече внимание на предпазливостта преди ключовата среща в средата на април, а към момента фокусът пада върху данните за запасите в САЩ, които ще бъдат обявени утре от Енергийната информационна агенция на страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

На 9 март публикувахме идеята за поевтиняване на двойката след тест на съпротивата около 114.50: „За момента вероятността за поевтиняване на щатския долар спрямо йената до 106.68 се запазва, ако разглеждаме ситуацията чисто технически. Но не бива да забравяме по-добрите резултати за безработицата в САЩ от миналия петък. Като цяло тонът на Фед се запазва положителен и всяко поевтиняване на долара спрямо кошницата е по-скоро моментно настроение, отколкото начало на някаква нова тенденция. Това, което тежи върху щатския долар, е прекомерното му поскъпване през изминалата година, нужна е оздравителна корекция."

За момента продажбите са напълно смислено действие, но с изключително тежък риск мениджмънт. Подобен тип включвания са агресивна търговия и е препоръчително да се правят от опитни трейдъри с плитки стопове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още