IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се забавя през април

Франция продължава да тежи на икономическия ръст във валутния съюз, посочват анализаторите от Markit

12:50 | 22.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в еврозоната се забявя през април, сочат предварителните данни на частната изследователска компания Markit.

Единният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 53,1 пункта през март до 53 пункта този месец, показва проучването, което се базира на 85-90% от анкетите.

Резултатите показват, че темпът на икономическа активност в началото на второто тримесечие е по-слаб от средния през предходния период и през 2015 г. като цяло, пише в доклада.

Всяка стойност на индекса над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 пункта – за свиване. 

PMI индексът за активността в сферата на услугите се повишава от 53,1 пункта през март до 53,2 пункта през април. В производствения сектор във валутния съюз има леко понижение: от 51,6 до 51,5 пункта.

Новите поръчки се повишават до тримесечен връх, който обаче е малко под средното ниво за 2015 г.

Икономиката на еврозоната остава блокирана в период на слаб ръст през април, като индексите сигнализират ръст на БВП от едва 0,3% в началото на второто тримесечие“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. “Провалът в съживяването на бизнес очакванията, след като ЕЦБ обяви още стимули в началото на март, е голямо разочарование и предполага, че умереният темп на растеж едва ли ще се ускори през идните месеци”, допълва той.

Markit публикува и отделни данни за Франция и Германия. Във Франция активността в сектора на производството се забавя още повече: от 49,9 до 48,3 пункта. При услугите има ръст от 50,2 до 50,8 пункта.

Активността в германския производствен сектор се ускорява от 51 до 51,9 пункта, а тази в сферата на услугите се забавя от 55,1 до 54,6 пункта този месец.

Франция продължава да тежи на региона, като износът на стоки се свива най-рязко от над три години. Германия и останалата част от съюза се радват на по-стабилна експанзия, въпреки че ръстът се забавя през април“, посочва Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 8 години
идва времето за хеликоптерните пари ееее супер марио това е последният палнител с крушуми за базуката с която стреляш от един месец без видими резултати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още