IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Политиките на ЕЦБ работят и са ефективни, дайте им време

Централният банкер за пореден път предупреди, че може да има продължителен период с ниски лихвени проценти

16:50 | 21.04.16 г. 4
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поддържа ниски лихвени проценти продължителен период от време, а количествените облекчения ще действат, докато не се види устойчив ръст в инфлацията. Това заяви президентът на централната банка Марио Драги по време на пресконференцията след днешното заседание.

Както се очакваше, ЕЦБ остави лихвените проценти без промяна днес.

За пореден път Драги заяви, че пред икономиката на еврозоната все още има предизвикателства. По думите му трябва да се гарантира, че ниската инфлация няма да стане хронична, тъй като рисковете пред възстановяването все още са налице. 

Централният банкер подчерта забавянето на икономическия ръст в развиващите се икономики, недостатъчните публични инвестиции и липсата на структурни реформи от страна на националните правителства.

Коментирайки последната серия мерки от началото на март, Драги заяви, че вижда подобрение във валутния съюз и най-вече в условията при кредитирането. „Нашите политики работят и са ефективни. Дайте им време да разкрият изцяло ефектите си“, каза им Драги. „Трябва да бъдем търпеливи“, допълни той.

Все пак президентът на институцията предупреди, че инфлацията може да бъде отрицателна следващите няколко месеца, макар и да се очаква потребителските цени да се възстановят през 2017 г.

Запитан за острите критики от страна на някои германски политици, включително финансовия министър Волфганг Шойбле, Драги заяви, че ЕЦБ „има мандат да преследва ценова стабилност в цялата еврозона, а не само в Германия“.

„Управителният съвет беше единодушен в защитата на независимостта на ЕЦБ и актуалната парична политика при дискусията тази сутрин“, посочи Драги.

Що се отнася до хеликоптерните пари, централният банкер за пореден път посочи, че пред тази идея има редица законови и институционални трудности, а съветът не я е обсъждал.

На въпрос за перспективите пред икономическия растеж в еврозоната, Драги посочи, че с малки изключения, действията на ЕЦБ са били единствената политика през последните четири години, която е подкрепяла растежа. Той за пореден път призова националните правителства да предприемат структурни реформи и да въведат политики, насърчаващи растежа. „Това означава по-ниски данъци, по-малко публични разходи и повече инвестиции“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Джанет Йелън наскоро каза Благодарна съм, че инфлацията ще се върне обратно близо до нашата дългосрочна цел от 2 процента, демонстрирайки своята ангажираност с институционализираната политика на кражба и преразпределение на богатството. Европейската централна банка не е по-добра. Нейната стратегия LTRO се състоеше в даване на дългосрочни заеми на банките при съмнителни обезпечения, за да купуват правителствени облигации, като по този начин бързо средствата да се депозират обратно в централната банка, за да бъдат отпускани още евтини заеми за купуване на държавни облигации. Това нямаше нищо общо с ликвидността, всичко беше за повишаване на банковите печалби. Ето защо всяко евро, което централната банка създава, е данък за всеки, който използва евро. Това е данък върху кешовите баланси. Тя взема от работещите хора, за да дава на богатите европейски банкери(тоест спасяват банките с пари на данъкоплатците) - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Понякога се замислям ,че политиците ,икономистите и банкстерите наистина може да не знаят за какво става въпрос - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Може пък наистина да не разбират къде е проблема - аз незнам но Бог знае какво и докъде разбират което не означава ,че не трябва да се пише ,повтаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Написаното тук - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/ означава ,че инфлацията е престъпление дори срещу човечеството.Но какво всъщност представлява инфлацията? Както обяснява бащата на икономическата наука Ришар дьо Кантийон(а не Адам Смит), инфлацията е изкуствено и неправомерно преразпределение на богатство, посредством навлизане на създадени пари от нищото, като първите, които ги получат се облагодетелстват за сметка на по-отдалечените по веригата. Инфлацията неминуемо води до преразпределение на покупателна способност към първите, получили новите пари и трупащи активи при моментните ценови равнища. Освен това имаме раздуване на стойността на финансовите активи и изкуствена експанзия на кредита неустойчиво и опасно положение, което неизменно завършва с крах - http://brain-workshop.org/deflaciyata-bich-ili-blago-2/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
В книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009 е обяснено за лихвите и финан.система ,и съм писал ,ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОКАЯНИЕ А НЕ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099но явно банкстерите не разбират от думи и трябва да бъдат подведени под отговорност за престъпления срещу човечеството от сега нататък заради изказванията им за инфлацията и т.н. глупости за растежа.В книгата на проф.Иван Ангелов ''Свет.иконом.криза и България'' е обяснено почти всичко с цитати на 20 нобелисти по икономика ,и съм обяснил какво да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Трябва нова ''система'' - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихви и инфлация казано кратко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още