IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано остави програмата си за стимули без промяна

Пазарите ще следят пресконференцията на президента на институцията Марио Драги, която започва в 15:30 часа българско време

14:57 | 21.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави лихвените си проценти без промяна на днешното си заседание. Пазарите не прогнозираха действия от страна на регулатора, защото на предишната си среща през март Марио Драги и екипът му изненадаха с широк набор от мерки в подкрепа на икономиката.

Тогава ЕЦБ понижи още повече депозитната лихва - до -0,4 на сто, разшири месечния обем на изкупувани активи от 60 на 80 млрд. евро и въведе нова кредитна линия евтини заеми за банките, за да стимулира инфлацията във валутния съюз. 

"На днешното си заседание Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%", пише в изявлението на сайта на ЕЦБ.

Инвеститорите ще следят внимателно пресконференцията на Марио Драги, която ще започне в 15:30 часа българско време. Очаква се той да направи оценка за икономиката и потребителските цени в еврозоната, както и да даде сигнали дали действащите мерки вече имат ефект. 

В проучване от началото на тази седмица ЕЦБ заяви, че банковото кредитиране в еврозоната се е подобрило. „Стандартите при корпоративните заеми са облекчени и търсенето расте, насърчено от ниските лихвени проценти и от нуждата от финансиране на инвестиции и сделки“, пише в доклада.

Резултатите от изследването подкрепят твърдението, че планът за стимули на банката има ефект.

Въпреки това на пресконференцията се очаква словесна схватка между Драги и заместника му Витор Констацио от една страна и журналистите от друга, тъй като мащабната политика на облекчения и най-вече отрицателните лихвени проценти стават все по-противоречиви заради спорния си успех, коментира WBPonline.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Веднъж извадена жълтата книжка не може да се заличи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още