IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Ниските лихви са без алтернатива

Мащабна институционална реформа на ЕС и еврозоната може да реши част от проблемите, твърди гуверньорът на ЕЦБ

19:07 | 02.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги по време на речта си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги по време на речта си. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за пореден път защити политиката на ниски лихви.

„Като се има предвид икономическата ситуация и нежелано ниската инфлация в момента, тази ултрахлабава парична политика няма алтернатива“, заяви Драги във Франкфурт. В същото време италианецът признава, че нулевите лихви не са „безвредни". Но по думите му не те са причината за предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика, а по-скоро са симптом за тях. 


 

Нулевите лихви оказват натиск върху бизнес модела на финансовите институции - банки, пенсионни фондове и застрахователни компании - чрез свиване на приходите от лихви. "И това се случва в момент, в който способността за постигане на печалба вече е слаба, когато секторът трябва да се приспособи към следкризисното свиване на задлъжнялостта в икономиката, и когато в регулациите се случват бързи промени", каза още Драги.

Предвид актуалните икономически развития Драги заяви също, че икономиката на еврозоната може да се забави и на фона на несигурността за бъдещето на единната валута. На това според банкера може да се противодейства с мащабна институционална реформа на ЕС и еврозоната. „Едва след това евентуално може и лихвените проценти да бъдат повишени“, заяви Драги, цитиран от германската икономическа телевизия n-tv.

„Няма съмнение, че въпросителните за бъдещето на еврозоната и на Европейския съюз като цяло спомагат за несигурността на хората и фирмите, а това може да възпре потреблението и инвестициите“, каза още Драги. Ако тази несигурност бъде отстранена, то това може да насърчи потреблението и инвестициите.

По думите на Драги днес 18% от глобалната икономика, измерени чрез БВП, оперират в средата на негативни лихвени проценти, а този дял достига до 40%, ако се добавят страните с лихвени нива в диапазона между 0 и 1%. 

„Аз не се съмнявам, че институционалната реформа на Европейския съюз и на еврозоната ще донесат реални икономически ползи. За всички, които биха искали да видят отново връщането на лихвите към по-нормалното ниво, това би била съществена част от решението на проблема“, заяви още президентът на ЕЦБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
Практически с решението на централните банки, в това число ЕЦБ за печатане на необезпечена парична маса за закупуване на токсични частни активи с кредитен рейтинг т.нар. ,,кейсиански капитализъм'' навлезе в последната предсмъртна фаза на своето съществуване - национализацията. Национализацията, която се извършва в т.нар. западни икономики не е от съветски тип, т.е не се извършва насилствено,чрез революция и чрез общо притежание на активите, а от криминален тип - извършва се завоалирано и скрито за обществата. Под формата на ,,количествени облекчения" централните банки изкупуват дългови книжа без покритие на западнали държави и нерентабилни частни компании, като заплаща с активите на частни лица ( бел. притежатели на евро в случая ЕЦБ) чрез отчуждаване на стойност и доходност. Формално нерентабилните частни компании, чиито дълг или токсични активи се изкупува от централните банки остават частна собственост, но действителната власт се държи от правителството, пример за последното е ЯЦБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
skeptika
преди 8 години
Афанасиос , това не е за теб ..стига с конспирациите !КЕШ-ът трябва да излезе от Баникте и да влезе в реалната икономика....Кризата свърши отдавна...време е за Инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Марио Драги от 2002 до 2005 година е управляващ директор в банката Голдман Сакс , а от 2006 година е управител на Италианската банка тоест знае как Гърция и Италия крият дълга и бюдж.дефицит - участва в измамата !!! - http://***.investor.bg/***/130/a/dragi--golemiiat-pobeditel-v-gryckata-tragediia-198172/Щял да увеличи лихвите ???Причини за инфлацията- когато търсенето превишава предлагането - когато разходите се увеличават поради вдигане на заплатите ,данъци и лихвиКапитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Световната финан.-икономич.система е грешна и затова ми харесва как е казано - За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още