IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът е напът да запише 1,8% седмичен ръст спрямо йената

Зелените пари бяха подкрепени от предупреждението на Токио за намеса в случай на поскъпване на японската валута

10:26 | 13.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар е на път да запише ръст от 1.8% спрямо йената за тази седмица. Зелените пари бяха подкрепени както от предупреждението на Токио за намеса в случай на поскъпване на японската валута, така и от вчерашните коментари на председателя на Федералния резерв (Фед) за Бостън Ерик Розенгрен. Той заяви, че централните банкери биха простъпили към повишение на лихвените нива, ако данните за трудовия пазар и инфлацията за второто тримесечие на годината оправдаят очакванията им. Днес пазарните участници се фокусират именно върху данни, които биха повлияли на решението на институцията по отношение на монетарната политика. В 15:30 часа българско време ще бъдат обявени данните за продажбите на дребно за месец април, които се очаква, че са записали увеличение. Ако прогнозните стойности се оправдаят, това би имало позитивен ефект върху котировките на долара.

Освен това индексът на производствените цени за миналия месец ще стане известен на инвеститорите, за който също очакванията сочат ръст. По-късно ще бъде обявено и потребителското доверие на Мичиганския университет, като всички тези данни биха дали посока на долара и биха предопределили пазарните настроения за зелените пари. Нагласите, че Фед би повишил лихвените нива до края на годината бяха засилени и от изявлението на председателя на институцията за Кливланд Лорета Местър. Тя сподели, че очакванията на централните банкери по отношение на инфлацията са се повишили, както и че разнопосочните икономически прогнози не би трябвало да възпрепятстват затягането на паричната политика. Това доведе до увеличаване на доходността по щатските облигации, повишавайки стойността на долара.

Британският паунд от своя страна записа поскъпване спрямо долара, непосредствено след обявяването на лихвените нива на Острова. Английската централна банка не пристъпи към промени, като всички членове на Комисията по парична политика гласуваха за задържане на текущите нива. Това доведе до ръст за паунда, тъй като се очакваше някои от тях да дадат своя глас за намаляване на лихвените стойности. Впоследствие, от институцията насочиха погледите към негативните събития, които биха настъпили, в случай че страната напусне Европейския съюз, а именно увеличаване на безработицата и силно поевтиняване на стерлинга.

Американският лек суров петрол спря ралито, което реализира в сряда, записвайки най-високата си стойност за годината при 47.02 долара за барел. Поскъпването обаче бе преустановено, с оглед на изключително засиленото производство на Иран. Страната е увеличила добивите си през месец април с 300 000 барела до 3.56 млн. барела дневно, с което производството на ОПЕК нарасна до 32.76 млн. барела на ден, като тези нива не са достигани от 8 години насам. В глобален план очакванията сочат, че пренасищането ще продължи да притиска цената на суровината, но завишено търсене би намалило негативния ефект. Според руския енергиен министър балансирането на пазара ще продължи до първата половина на 2017 година, тъй като намаляването на добивите върви с по-бавни темпове от очакваните, а дневния излишък е в размер на 1.5 млн. барела.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

USOIL

В сряда коментарът ни беше следният: "...Цената намери подкрепа при структурното ниво около 43.20 долара за барел. В случай че това ниво издържи, можем да очакваме ново поскъпване - първо до последния достигнат връх при 46.76, а след това и до съпротивата при 50.88."

Върхът от 29 април беше пробит за кратко, след като през вчерашния ден цената достигна до 46.99 долара за барел. По-продължително задържане на петрола в подножието на 47.00 долара може да обърка сериозно плановете за поскъпване на суровината. Все пак, към момента настроенията остават бичи, а вероятността петрола да достигне следващата съпротива при 50.88, е голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още