IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на шведската икономика се забавя в началото на годината

Все пак ръстът на годишна база през периода януари-март в Швеция е в пъти по-висок от този във Франция например

16:04 | 30.05.16 г.
Ръстът на шведската икономика се забавя в началото на годината

Швеция затвърждава статута си на една от успешните истории в Европа, като брутният й вътрешен продукт (БВП) расте през първото тримесечие три пъти по-бързо отколкото този на Франция, съобщава Bloomberg.

Макар че се забавя, шведската икономика расте с 0,5% на тримесечна база и с 4,2% на годишна база, сочат данните на статистическата служба.

Стойностите са малко под очакванията на анализаторите за 0,6% повишение спрямо предходното тримесечие и 4,3% ръст спрямо същия период миналата година.

Ръстът през четвъртото тримесечие на 2015 г. е ревизиран нагоре: от 1,3 до 1,6% на тримесечна база. 

Преразгледани са данните и за цялата 2015 г., когато икономиката е нараснала от 4,1 до 4,2%. 

Шведската икономика извличаше полза от дългия период на стимули от страна на централната банка. Регулаторът изкупуваше държавни облигации и понижи лихвените проценти до рекордно ниски нива в опит да стимулира инфлацията. Освен това властите в Осло увеличиха правителствените разходи, за да се справят с безпрецедентния наплив на имигранти. Потребителското доверие обаче се понижава от февруари насам, което предполага, че инерцията в скандинавската държава се забавя.

„Цялостната картина показва, че шведската икономика продължава да се разширява със здравословен темп в началото на годината“, коментира Торбьорн Исаксон от Nordea. “Перспективата за второто тримесечие засега е прилична, но очакваме ръстът да се забави по-чувствително по-късно през годината”, допълва той.

„Силният ръст продължава и е задвижван от вътрешния пазар, което би трябвало да доведе до инфлационен натиск“, казва Анна Бреман, икономист в Swedbank.

„Високият растеж, който видяхме през последните няколко месеца, беше пикът, така че трябва да разчитаме на значително по-спокойна динамика занапред“, коментира Михаел Гран от Danske Bank. 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още