IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ се понижават с най-бърз темп от близо година

Данните сигнализират, че и потребителската инфлация ще остане потисната

16:25 | 12.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в САЩ неочаквано се понижават през юли с най-бърз темп от близо година, което е сигнал, че инфлацията ще остане потисната, съобщава Bloomberg.

Производствените цени се понижават с 0,4 на сто на месечна база след 0,5% ръст предходния месец. Средните очаквания на 63 анкетирани икономисти бяха за повишение от 0,1 на сто.

Цените в американските фабрики остават потиснати, отразявайки все още присъстващото влияние на ниските разходи за енергия, силния долар и слабото глобално търсене. Федералният резерв на САЩ, който обмисля кога да е следващото повишение на лихвите, следи за сигнали дали инфлацията се насочва към целевото ниво от 2%.

„Наистина няма много инфлационен натиск в производствените цени“, казва Скот Браун, главен икономист в Raymond James Financial. “Свидетели сме на много слаба глобална икономика, а силният долар все още е фактор”, допълва той.

Спадът в производствените цени се дължи най-вече на 1-процентовото понижение в разходите за енергия и 1,1-процентовото понижение при хранителните продукти.

На годишна база производствените цени се понижават с 0,2%.

Като се изключат храните и енергията, производствените цени се понижават с 0,3% след 0,4% ръст предходното тримесечие. На годишна база по този показател има ръст от 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още