IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство във Великобритания не оправда очакванията

През август секторът отчита спад от 0,4% на месечна база

15:38 | 07.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство във Великобритания се понижава с 0,4% на месечна база през август, показват данни на Националната статистическа служба, цитирани от Financial Times.

Икономистите, анкетирани от изданието, очакваха ръст от 0,1 на сто.

В промишлеността, която има най-голяма тежест в общия индекс, се отчита ръст от 0,2 на сто.

През юли имаше повишение от 0,1 на сто в цялото индустриално производство. 

В сравнение с август 2015 г. индустриалното производство расте с 0,7%, което е по-лошо представяне от очакванията за ръст о 1,3 на сто. Ръстът е забавя спрямо юли, когато беше записано повишение от 2,1 на сто.

Въпреки че официалните данни за икономиката на Великобритания след референдума на 23 юни са все още оскъдни, публикуваният тази седмица индекс за представянето на доминиращия сектор на услугите подсказва, че БВП през третото тримесечие вероятно е нараснал с 0,4%. FT посочва, че официалните данни изостават с няколко месеца след индексите на мениджърите по поръчките (PMI) за септември, които излязоха тази седмица.

Последните данни за индустриалното производство едва ли ще подкрепят паунда, който тази седмица отново беше под натиск, след като премиерът Тереза Мей обяви, че до края на март 2017 г. ще активира член 50 от Лисабонския договор. Тогава Обединеното кралство ще има две години, за да напусне действително Европейския съюз. Същевременно се подновиха спекулациите, че властите в Лондон планират т.нар. твърдо или рязко излизане (Hard Brexit), което предполага по-ограничен достъп на Великобритания до единния пазар на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
В август хората си взимат по 20-30 дена отпуски. И само 0,4% спад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още