IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната е започнала силно годината, сочи проучване за бизнес активността

Показателят за активността в промишлеността и услугите остава стабилен през януари на най-високото си равнище от пет години и половина

13:20 | 03.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната, обединяваща 19 страни от Европейския съюз (ЕС) с обща валута, е поставила силно начало на 2017 година, предаде Асошиейтед прес. Агенцията се позовава на второто, финално четене на данните от проучването на частната компания Markit.
 
Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), който е показател за активността в промишлеността и услугите, остава стабилен през януари на най-високото си равнище от пет години и половина (54,4 пункта). Това е значително над прага от 50 пункта, разделящ растежа от свиването.
 
Още по-впечатляващо е, че показателят за създаване на заетост е скочил до деветгодишен максимум.
 
Силният резултат беше предшестван от данни, показали здрав икономически растеж от 0,5% в еврозоната за последните три месеца на 2016 г. и няколко други показателя, сочещи ускоряване на икономическата активност, отбелязва АП. 
 
/БТА/
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още