IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка повиши прогнозата си за икономиката

Очаквано банката остави без промяна паричната си политика

13:09 | 27.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на ЯЦБ в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на ЯЦБ в Токио. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) повиши очакванията си за развитието на икономиката на страната, но остави очаквано паричната си политика без промяна след края на своето заседание в четвъртък, предава CNBC.

Според анализа на банката японската икономика ще продължи да се разширява с добро темпо през цялата фискална 2017-2018 г. на фона на облекчените финансови условия и продължаващата икономическа експанзия зад граница.

ЯЦБ вече прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,6 на сто през годината спрямо досегашната прогноза за ръст от 1,5 на сто. За следващата година се очаква нарастване на БВП от 1,3 на сто спрямо досегашната прогноза за покачване с 1,1 на сто, а за 2019 г. очакванията са за повишение с 0,7 на сто. 



Според банката все още съществува възможност за нова низходяща ревизия, защото възходящият импулс на инфлацията не е достатъчно стабилен. ЯЦБ отбелязва, че инфлацията вероятно ще продължи своя възходящ тренд към средносрочно целево ниво от 2 на сто, достигайки 1,9 на сто през финансовата 2019/2020 г. Но вече се очаква по-слаб ръст на инфлацията от 1,4 на сто за текущата фискална година (предишната прогноза беше за повишение от 1,5%). 

Очаквано централната банка остави краткосрочната лихва на ниво от -0,1% и потвърди целта си за стабилизиране на доходността по 10-годишните държавни облигации до нулата. Банката запази без промяна досегашния размер на програмата за количествени и качествени облекчения на годишното ниво от 80 трлн. йени, както и обема на покупките на борсово търгувани фондове (ETF) и на инвестиционните тръстове за недвижими имоти (REITS). 

Въпреки че почти всички анализатори очакваха банката да остави политиката си без промяна, някои смятаха, че ЯЦБ в крайна сметка ще отмени целта си за закупуване на активи на стойност 80 трлн. йени годишно, тъй като банката вече държи голям дял от пазара и горната граница на кривата на доходност прави излишно конкретизирането на сумата. 

Някои членове на борда на ЯЦБ обаче смятат, че обемът на покупките е по-важен параметър от лихвения процент и не са склонни да правят каквито и да отстъпления, които биха могли да се тълкуват от пазарите като подготовка за затягане на политиката, коментира Financial Times.

Новото решение на ЯЦБ е прието с мнозинство от 7 на 2. Двамата противници, Такехиро Сато и Такехиде Киучи, ще напуснат Борда на директорите това лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още