IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И шведската централна банка започва подготовка за повишаване на лихвите

Riksbank елиминира потенциала за облекчаване на паричната политика в краткосрочен план на фона на стабилизираща се инфлация

16:12 | 04.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централната банка Riksbank в Стокхолм.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централната банка Riksbank в Стокхолм. Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Швеция (Riksbank) стана поредният паричен регулатор, който започва подготовка за повишаване на лихвите, съобщи Bloomberg. Банката елиминира потенциала за облекчаване на паричната политика в краткосрочен план на фона на стабилизираща се инфлация в най-голямата скандинавска икономика.

Ходът сигнализира, че централната банка доближава края на тригодишните усилия за насърчаване на инфлацията в икономиката на стойност 500 млрд. долара.

Шведската централна банка така се присъединява към Европейската и Английската централна банка, които дадоха да се разбере, че цената на парите се насочва нагоре след години на мащабни облекчения. 

Riksbank очаквано запази основната лихвата без промяна на ниво -0,50%, но не очаква допълнителни понижения. Предвижда се ставките да останат на сегашните нива до средата на 2018 г. и да се повишат над нулата през второто полугодие на 2019 г. Централната банка запази и темпа на количествените облекчения без промяна.

„Фактът, че инфлацията беше през последно време беше малко над очакванията и че рисковете от чужбина намаляха, намалява вероятността Riksbank да понижи репо лихвата в краткосрочен план“, пише в изявлението на банката. „Това не изключва понижения на репо лихвата в периода след това“, допълват от институцията.

„Премахването на вероятността от още облекчения признава зависимостта между политиката на Riksbank и глобалната тенденция в паричната политика“, коментира Микаел Сарве от Nordea Bank.

Има още три фактора зад това решение: инфлацията се доближава до целевото ниво от 2%, нямаше поскъпване на кроната, което да понижи инфлацията, a рискът от популизъм в Европа се понижи след последното заседание на банката през април.

Годините на ниски лихви доведоха до повишение на цените на имотния пазар и нарастване на задлъжнялостта на домакинствата. Те обаче помогнаха на шведската икономика да стане една от най-бързо растящите в Европа. През 2016 г. ръстът на БВП беше 3,2 на сто, а до 2019 г. се очаква да е по над 2% годишно.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още