IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите почти изключват повишение на лихвите на ЕЦБ през следващата година

Според пазарите има 10% вероятност за повишаване на лихвата с 10 базисни пункта до юни 2018 г.

15:26 | 29.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите почти изключват възможността за повишение на лихвите на Европейската централна банка (ЕЦБ) през следващата година предвид предпазливите коментира, поскъпването на еврото и потиснатата инфлация, пише Ройтерс.

Коментарите на Марио Драги от юни бяха разчетени като сигнал за промяна в политиката и пазарите сметнаха, че ЕЦБ може да повиши лихвите още в средата на 2018 г.

Тези очаквания обаче бяха преразгледани след скорошните предпазливи коментари от страна на представители на централната банка и заради инфлацията, която е под целевото ниво от 2%.

Форуърдните договори по средния междубанков лихвен процент Eonia се следят внимателно именно защото показват какви са очакванията на пазарите за лихвите. Тези договори с дата заседанието на ЕЦБ през юни 2018 г. включват стойност -0,35%, което е само един базисен пункта над спотовото ниво на Eonia, което е -0,36%. Това означава, че според пазарите има 10% вероятност за повишаване на лихвата с 10 базисни пункта до юни 2018 г. За сравнение, в началото на юли тези шансове бяха близо 100%.

„Драги не каза нищо и по време на симпозиума в Джаксън хол, а днес вече имаме курс на еврото над 1,20 долара. Затова смятам, че повечето хора не вярват, че ще има повишение на лихвите преди следващата година“, казва Мартин ван Флит, старши лихвен стратег в ING.

Еврото поскъпна с над 14% спрямо долара тази година, което понижава вносните цени и държи инфлацията на ниско ниво. По последни данни ръстът на потребителските цени в еврозоната е 1,3 на сто.

Пазарите виждат около 30% шанс за повишение на депозитната лихва до септември 2018 г. и около 60% шанс това да се случи до края на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 4
studioaa
преди 6 години
Мога да гарантирам, че нито Драги , нито негов наследник никога няма да пипнат лихвите в посока нагоре, поради една проста причина Дойче Б***нката, която е неплатежоспособна. Ако лихвите скочат тази особеност ще стане ясна на всички и тогава крахът ще настъпи мигновено, а сега нещата се държат на косъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още