IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка запази лихвите заради притеснения за инфлацията

Това е първият път без промяна на лихвата от края на юли миналата година

15:06 | 27.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка запази лихвените проценти в страната без промяна след седем месеца подред, в които ги намаляваше, тъй като натискът от въвеждането на нови санкции от страна на САЩ създава инфлационни рискове, съобщава Financial Times.

Банката запази основния лихвен процент на ниво от 7,25% - това е първият път без промяна на лихвата от края на юли миналата година.

„Отслабването на рублата през април на фона на геополитическото напрежение ще бъде фактор за ускоряване на темповете на растеж на потребителските цени до близо 4%“, се казва в изявление на Руската централна банка. От регулатора обаче поясняват, че няма риск да се превиши целта на инфлацията.

На 6 април САЩ включиха в списъка със санкционирани лица един от ръководителите на руския гигант „Русал“ Олег Дерипаска и това изправи компанията му пред опасност от фактически фалит. В резултат цената на алуминия на световните пазари достигна най-високото си ниво от 2011 година насам, а рублата поевтиня значително. За сравнение, на 6 април една рубла се разменяше за 57,70 долара, докато в днешния ден за 62,82 долара.

Случаят „Скрипал“ и неотдавнашната атака на САЩ срещу Сирия повишават геополитическото напрежение и създават несигурност за бъдещето на руската икономика.

Инфлацията в Русия достигна 2,4% в края на март, а от централната банка заявиха, че очакват ръстът на потребителските цени през този месец да бъде между 2,3% и 2,5%.

Руската централна банка смята, че отслабването на рублата ще ускори инфлацията до 4% без рискове за надвишаване на това ниво, освен ако външната среда не се промени значително. Инфлацията се очаква да варира между 3-4% към края на 2018 г. и да се задържи близо до 4% през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още