IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано нараснаха през януари

Това обаче едва ли ще се отрази на очакванията за забавяне на икономиката през първото тримесечие

16:14 | 11.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано нараснаха през януари, подкрепени от покупките на строителни материали и държавните разходи, съобщава Ройтерс. В същото време продажбите през последния месец на миналата година са били много по-малко, отколкото бе първоначално посочено.

Ръстът при продажбите на дребно през януари е от 0,2% на месечна база. Според ревизираните данни за декември пък продажбите са се свили с 1,6% спрямо предишния месец вместо по-рано отчетения спад от 1,2%. Понижението през декември беше най-голямото от септември 2009 г., когато икономиката излизаше от рецесията. 

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че продажбите на дребно ще останат непроменени през януари. При сравнение на годишна база през първия месец на 2019 г. е отчетен ръст с 2,3%.

Публикуването на данните за продажбите на дребно през януари се забави заради временното спиране на работата на американското правителство. По същата причина докладът за февруари, който би трябвало да излезе този четвъртък, е отложен за 1 април.

Без автомобилите, бензина, строителните материали и услугите от хранителния сектор, продажбите на дребно са се повишили с 1,1% през януари на месечна база след понижение от 2,3% през декември. Тези така наречени основни продажби на дребно отговарят най-много на компонентата на потребителските разходи от БВП. При първото четене на данните обаче беше посочен спад от 1,7%. Преразглеждането в посока надолу на данните може да окаже влияние върху ревизираните данни за БВП през четвъртото тримесечие.

От американското правителство съобщиха миналия месец, че икономиката е нараснала с 2,6% на годишна база през последните три месеца на 2018 г.

Възстановяването при търговията на дребно през януари вероятно няма да доведе до промяна в очакванията за значително забавяне на икономическата активност през първото тримесечие. Прогнозите са за ръст на БВП през първите три месеца на годината от под 1,5%.

През януари онлайн продажбите на дребно и по пощата са скочили с 2,6% на месечна база - най-бързото им ускорение от декември 2017 г. Продажбите в магазините за строителни материали са нараснали с 3,3% - най-бърз темп от септември 2017 г.

Постъпленията на бензиностанциите са намалели с 2% заради по-ниските цени на бензина. Понижение се наблюдава и при продажбите в магазините за облекло и мебели. Продажбите в ресторантите и баровете са се увеличили с 0,7% на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още