IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабването на промишлеността в еврозоната се задълбочава през декември

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността е отслабнал до 46,3 пункта през декември

13:32 | 02.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Спадът на промишленото производство в еврозоната се е задълбочил през декември въпреки подновените парични стимули и зараждащите се признаци, че регионалната икономика се стабилизира, информира Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността, изчисляван от IHS Markit, е отслабнал до 46,3 пункта през декември, което е по-ниско от отчетените 46,9 пункта през ноември. Това е 11-ти пореден месец за показателя под линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Нивото на новите поръчки е спаднало, а процентът на загуба на работни места е бил най-голям от началото на 2013 г. насам.

В най-голямата европейска икономика Германия индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността също отчита спад до 43,4 пункта през декември в сравнение с отчетените 44,1 пункта през ноември. Това отново постави страната в позицията на най-слабо развиващата се икономика. Междувременно показанията на индекса за промишлеността в Холандия и Италия отчетоха най-големия си спад за повече от шест години и половина.

Във Франция промишлената активност отчита ниво от 50,3 пункта, което макар че е на територията на разширяването, отново е по-ниско от отчетените през ноември 51,7 пункта.

Спад регистрира и промишлената активност във Великобритания. Макар че не е част от еврозоната, Обединеното кралство все още е една от най-големите икономики в Европейския съюз. Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в страната достига ниво от 47,5 пункта в сравнение с показанието от 48,9 пункта, отчетено през ноември.

„Производителите отчетоха ужасен край на 2019 г., като продукцията намалява със скорост, невиждана от 2012 г. насам“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. „Способността на цялостната икономика да избегне спад в условията на такова рязко свиване на производството остава ключово предизвикателство за еврозоната през 2020 г.“, добави икономистът.

Производителите на междинни и инвестиционни стоки регистрират най-голям спад в продукцията си, докато в производството на потребителските стоки беше отчетен, макар и слаб, ръст за първи път от август насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
"Отслабването на промишлеността в еврозоната..."Ами нали това е целта ... с всички възможни средства ... екодивотии , санкции ,затопляне , тунбергизации ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още