IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната изглежда успя да избяга от стагнацията

Добри новини идват от Германия, чиято икономика се е върнала към растеж след три месеца свиване

13:57 | 06.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Пиксабей</em></p>

Снимка: Пиксабей

Икономиката в еврозоната постепенно се отдалечава от стагнацията в края на 2019 г. на фона на подобряващия се сектор на услугите и въпреки новото свиване в промишления сектор, информира Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit за еврозоната се е повишил до 50,9 пункта през декември в сравнение с 50,6 пункта, отчетени през ноември. Така показателят остава над линията от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването. Въпреки че това е най-високото ниво на индекса за последните четири месеца, то все още сигнализира, че икономиката се разраства с най-слаб темп за последните шест години, докато производството продължава да се свива. eu eu

Според оценките на IHS Markit БВП на региона е нараснал с около 0,1% през последното тримесечие.

Във Франция индексът на мениджърите по поръчките PMI достига ниво от 52 пункта през декември, а PMI индексът за сектора на услугите възлиза на 52,4 пункта.

В Италия все още се забелязват признаци на свиване, тъй като общият индекс на мениджърите по поръчките PMI остава под ключицата линия от 50 пункта на ниво от 49,3 пункта. Това се случва въпреки, че индексът PMI за сектора на услугите бележи подобрение до ниво от 51,4 пункта.

Добри новини идват от Германия, чиято икономика се е върнала към растеж след три месеца свиване. Индексът на мениджърите по поръчките PMI в най-голямата икономика в Европа достига ниво от 50,2 пункта през декември, подпомогнат от продължаващото разширяване в сектора на услугите на страната. През ноември месец общият индекс отчете ниво от едва 49,4 пункта. Нивото на PMI за услугите в Германия се е повишило до 52,9 пункта през декември в сравнение с отчетените през ноември 52 пункта.

Подобрението на данните от Германия даде тласък на еврото. Към 12:36 ч. българско време регионалната валута се разменя с ръст от 0,32% на ниво от 1,1192 долара за евро.

Макар и не част от еврозоната Великобритания ще играе ключова роля в бъдещото развитие на региона. Индексът на мениджърите по поръчител PMI в Обединеното кралство се повишава от 48,5 до 49,3 пункта през декември, но все още остава под линията от 50 пункта. Точно на тази линия път се установява PMI индексът за сектора на услугите в британската икономика през декември.

При липсата на значителни неблагоприятни развития очакваме растежът да започне да се подобрява с напредването на 2020 г., като ниската инфлация и облекчаването на финансовите условия в частност подкрепят потребителските разходи

Еврозоната все повече разчита на разходите за услуги за подпомагане на нейното разширяване, компенсирайки спада в производството, което отчасти се дължи на търговската война между САЩ и Китай и Brexit. Основният риск в момента е, че загубата на работни места в заводите ще подкопае икономиката като цяло.

„При липсата на значителни неблагоприятни развития очакваме растежът да започне да се подобрява с напредването на 2020 г., като ниската инфлация и облекчаването на финансовите условия в частност подкрепят потребителските разходи“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. „Въпреки това, рисковете за намаляване на растежа през следващата година остават значителни“, добави той.

За такива предизвикателства може да се сметнат нивата на износа и състоянието на пазара на труда. Износът от еврозоната е спаднал за 15-ти пореден месец. Броят на новите работни места нараства с най-слабите темпове за последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още