IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилроа дьо Гало: ЕЦБ ще предприеме действия, ако инфлацията се задържи

Според гуверньора на Френската централна банка ситуацията пред ЕЦБ и Фед е различна

14:07 | 19.01.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Прогнозите за инфлацията на Европейската централна банка (ЕЦБ) не са „увереност на сляпо“ и институцията ще предприеме действия, ако ръстът на цените се окаже по-траен, заяви гуверньорът на Френската централна банка Вилроа дьо Гало.

Макар че ЕЦБ бе изненадана от ускоряването на инфлацията, което е по-високо и по-продължително от първоначалните очаквания през последните месеци, представителите на банката, включително Вилроа, неведнъж са заявявали, че очакват натискът да отслабне през 2022 г., припомня Bloomberg.

Въпреки това председателят на Френската централна банка заяви във вторник, че той и колегите му следят внимателно новите данни. Институцията в момента прогнозира инфлацията във втората по големина икономика в еврозоната да се забави под 2% до края на годината.

„Това е качествена прогноза, очевидно не е увереност на сляпо“, заяви Вилроа в изказване в Университета Dauphine. “Ако инфлацията се окаже по-трайна, не се съмнявайте, че ще намерим решимостта и капацитета бързо да адаптираме паричната ни политика“.

Коментарите изненадват с малко по-предпазлив тон спрямо прогнозите за инфлацията на ЕЦБ. Латвийският му колега Мартинкс Казакс също заяви, че ще е погрешно да се очаква, че централната банка няма да повиши лихвените проценти или да намали стимулите, ако това е необходимо.

В отделно интервю за радио France Info в сряда Вилроа заяви, че ситуацията за ЕЦБ е „различна“ от тази за Федералния резерв на САЩ, който може да започне да увеличава лихвите още през март.

„Те се възстановяват дори по-силно от нас“, каза Вилроа. „Имат натиск на пазара на труда и заплати, които са дори по-силни от нашите, затова вървят към затягане на паричната политика по-бързо от ЕЦБ“, допълни той.

Паричните пазари залагат, че ЕЦБ ще увеличи основния лихвен процент с 10 базисни пункта до -0,4% до септември, а Фед – с над четвърт процент пункт до март.

Основната хипотеза на Вилроа остава, че инфлацията ще се забави, щом напрежението в предлагането започне да отслабва, а енергийните цени достигнат пика си. След това еврозоната може да навлезе в нова фаза на по-силен ценови растеж, който отдавна заобикаля ЕЦБ, смята Вилроа.

„Инфлацията ще се нормализира около „нов режим“, който няма да бъде като твърде слабата инфлация преди Covid, но ще е близо до целта ни от 2%“, заяви още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Ако сметките ви се окажат грешни предлагам жертвеното агне да сте Вие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 2 години
от август до сега са... има-нема 6 месеца, колко по траен требва да е ?или имате да изкупувате още токсични активи от приятелите си? баааси некадърните пръчките, дето сте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още