IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на разходите за лично потребление в САЩ достигна рекордно равнище

Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията вероятно ще затвърди намеренията на банката за лихвени повишения

16:27 | 29.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Предпочитаният от Федералния резерв на САЩ измерител на инфлацията в страната показа пореден ускорен темп на покачване на цените през март, вероятно затвърждавайки намеренията на централната банка за затягане на паричната политика, съобщи CNBC.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) - измерващ разходите, които потребителите правят за голяма гама от стоки, и отразяващ промените в поведението им, предизвикани от пазарните динамики - е нараснал с 5,2% на годишна база през март, показват данните на официалната статистика. Резултатът е малко под нивото от февруари в размер на 5,3% (най-високото от април 1983 г.) и е под очакванията на икономистите на Dow Jones за растеж от 5,3 на сто. На месечна база показателят е нараснал с 0,3%, което е в съответствие с прогнозите.

Индексът, включително цените на енергията и храните, се е покачил с 6,6%, отбелязвайки най-бързия си темп на растеж от януари 1982 г.

Индексът на разходите за труд - който се приема като още един измерител на инфлацията - се е увеличил с 1,4% през първото тримесечие спрямо предходното, докато очакванията на Dow Jones бяха за резултат от 1,1%.

Показателят, измерващ разходите за компенсации за служители извън държавния сектор, се е повишил с 4,5% за година - отражение на бавния ръст на заплатите, който не може да настигне рекордната инфлация.

В момента представителите на Федералния резерв са в период на затишие преди заседанието си в началото на май. Този период се отнася към практиката централните банкери да избягват публични изказвания преди вземането на решение за пътя на паричната политика.

Предизвикателството пред централните банкери обаче става все по-голямо, тъй като данните предходния ден показаха, че щатската икономика неочаквано се е свила с 1,4% за година през първото тримесечие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още