IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Еврозоната ще избегне рецесията тази година

Икономическият растеж на блока ще се ускори през втората половина на годината, предвиждат паричните анализатори в проучване на централната банка

16:37 | 13.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Еврозоната ще избегне рецесията тази година, а икономическият ръст ще се ускори значително, след като достигне дъно през второто тримесечие, показват данни от проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувано в понеделник, пише Ройтерс.

Икономиката на региона бе ударена силно от последиците от руската инвазия в Украйна, която влоши нагласите, сви инвестициите и намали покупателната способност на домакинствата чрез поскъпващите храни и горива.

Очакванията са икономиката на блока да се разрасне с 0,1% през второто тримесечие, като през следващите два периода от три месеца ръстът ще се ускори до 0,4%, показват данните от проучването на ЕЦБ сред паричните анализатори.

Прогнозите в документа предвиждат, че банката ще повиши основната си лихва с общо 75 базисни пункта тази година и с общо 150 базисни пункта до края на следващата година. Така показателят ще достигне връх от 1,25% в средата на 2024 г.

Проучването е проведено преди ЕЦБ да затвърди плановете си за лихвено повишение през юли в размер на 25 базисни пункта. Данните сочат още, че има очаквания инфлацията в еврозоната да се върне на целевото равнище от 2% през първото тримесечие на 2024 г.

 

 

 

Миналата седмица регулаторът затвърди плановете си за лихвено повишение през юли.

На заседанието си тогава ЕЦБ обяви, че възнамерява да прекрати покупките на облигации в края на юни тази година, като от юли те ще бъдат сведени до нула. Освен това, през седмия месец на годината лихвеният процент по депозитите, който е от решаващо значение за паричната политика, ще бъде увеличен с 25 базисни пункта.

На пресконференция след заседанието гуверньорът Кристин Лагард обясни, че лихвите може да бъдат повишени с над 25 базисни пункта през септември, ако дотогава прогнозата за инфлацията не се върне към целевото равнище от 2%.

Към момента инфлацията в еврозоната е достигна годишно равнище от над 8 на сто през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още