IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите в Австралия все още се затрудняват да намерят служители

Свободните работни места достигнаха исторически връх, който увеличава вероятността от поредното голямо лихвено увеличение от централната банка на страната

10:43 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Daniela Rivera Antara/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniela Rivera Antara/Bloomberg

Свободните работни места в Австралия достигнаха исторически връх в тримесечието до май. Фирмите се затрудниха да намерят служители на фона на затегнатия пазар на труда - още един признак, че лихвите може да бъдат повишени допълнително следващата седмица, пише Ройтерс.

Данните на статистическата служба на страната показват, че свободните работни места в трите месеца до май са се увеличили с 13,8 на сто на тримесечна база, достигайки 480 хил. броя.

Равнището е било с 29,7% по-високо спрямо същия период година по-рано и над двойно по-високо от нивото от февруари 2020 г.

"Това е отражение на нарастващото търсене за служители, особено за позиции с директен контакт с клиенти, като компаниите продължават да са изправени пред прекъсвания на операциите си, както и пред недостиг на служители", каза Бьорн Джарвис, ръководител по трудови статистики в статистическата служба.

Същевременно темпът на наемане е надминал всички прогнози в последните месеци, с което безработицата в страната е достигнала почти 50-годишно дъно от 3,9 на сто.

Това бе една от причините Австралийската централна банка да увеличи лихвите два пъти от май насам до равнище от 0,85%, като има вероятност регулаторът да приеме още едно повишение от 50 базисни пункта на заседанието си следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още