IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първото лихвено повишение в Австралия не засегна потреблението

Продажбите на дребно в страната записаха пети пореден месечен ръст през май

10:14 | 29.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Търговците на дребно в Австралия записаха пети пореден месец на ръст на продажбите си през май, което предполага, че домакинствата са приели добре първото от две лихвени повишения от централната банка, пише Bloomberg.

Продажбите на дребно в страната са нараснали с 0,9% на месечна база през май, достигайки нова рекордна стойност от 34,2 млрд. австралийски долара, докато прогнозираното от икономисти увеличение бе в размер на 0,4%, сочат данните на австралийската статистическа служба, публикувани в сряда.

Австралия Австралия

„Отчетен е ръст в пет от шест сектора от търговията на дребно през май, когато потреблението е останало устойчиво“, обясни Бен Дорбър, директор  по икономически тримесечни статистики в ABS. „По-високите цени са допринесли за ръста. Това бе особено видимо в кафетата, ресторантите и услугите за храна за дома и офиса“, допълни Дорбър.

Данните ще дадат възможност на Австралийската централна банка да си отдъхне, въпреки че все още предстои да се види как второто лихвено повишение до лихва от 0,85% през юни е повлияла на потребителите.

По-рано този месец регулаторът увеличи лихвите с 50 базисни пункта и сигнализира за допълнително затягане на паричната политика, с което паричните пазари вече прогнозират, че цената на заемите до края на годината ще достигне около 3,25 на сто.

Икономистите се опасяват, че потреблението, което към момента е останало устойчиво на фона на инфлацията и охлаждащия се имотен пазар, може все пак да понесе удар. Частното потребление има дял от почти 60% в икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още