IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Русия се забавя до най-ниското си ниво от февруари насам

Потребителските цени са се повишили с 15,9% на годишна база през юни

21:05 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Инфлацията в Русия се забавя до най-ниското си ниво от февруари насам, когато старта на инвазията в Украйна доведе до налагането на санкции от страна на западните страни, което наруши вноса, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 15,9% на годишна база през юни, отчитайки най-малкия си ръст от четири месеца насам, според данни, публикувани от Федералната статистическа служба в петък. Медианната оценка на 17 икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст на цените от 16%. 

Перспективите за инфлацията се обърнаха до голяма степен благодарение на притока на петродолари, задвижващи историческото рали на рублата, което също остава защитено от капиталовия контрол. Сривът на потребителските разходи близо до нивата, наблюдавани за последно в разгара на пандемията от коронавирус, също влияе на забавянето при цените.

Със затихването на инфлацията централната банка на страната понижи лихвените проценти на четири пъти до нивото им отпреди инвазията. Миналия месец  регулаторът преразгледа базовия си сценарий за инфлацията и сега очаква да достигне ниво от 14%–17% до края на 2022 г.

Служителите на Руската централна банка изтъкнаха перспективата за по-сериозно облекчаване на паричната политика през следващите месеци.

Въпреки всичко рисковете за икономиката остават. Възможни са допълнителни прекъсвания в доставките на стоки, тъй като компаниите намаляват запасите си и пренасочват доставките от чужбина. САЩ и техните съюзници също обсъждат начини за намаляване на приходите от петрол на Русия.

Някои представители на руската власт междувременно подчертаха перспективата за намеса на валутния пазар, за да отслабят рублата. Гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина, която досега подкрепяше политиката на регулатора относно инфлацията, посочи, че не иска да управлява валутния курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още