IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Кос: Политическата криза в Италия не е причина за новия инструмент

ЕЦБ ще използва решително новия механизъм, увери управителят на Френската централна банка Дьо Гало

15:18 | 22.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Политическата криза в Италия тази седмица не е причината за създаването на антифрагментарния инструмент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това заяви управителят на Испанската централна банка и член на ЕЦБ Пабло Ернандес де Кос, цитиран от Ройтерс.

В четвъртък (21 юли) премиерът на Италия Марио Драги отново подаде оставка, като този път президентът Серджо Матарела я прие. Вечерта държавният глава обяви предсрочни избори.

Същия ден ЕЦБ повиши лихвите за пръв път от 11 години и представи новия си антифрагментарен инструмент с име TPI. Механизмът ще позволи на ЕЦБ да закупува облигации от задлъжнели страни, като Италия, което ще ограничи безконтролното покачване на доходността по ценните книжа, а оттам и финансовата фрагментация.

По-рано през деня в петък управителят на Френската централна банка и също член на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало посочи, че банката "решително" ще използва TPI инструмента.

"Ако е необходимо, ще бъдем също толкова решителни в активирането (на програмата), както бяхме, докато я създавахме, като няма предварително определени лимити за размера на възможните покупки", каза по време на пресконференция Дьо Гало.

По отношение на лихвите централният банкер предупреди, че агресивното лихвено увеличение от четвъртък не се равнява на подобен завършек. "По-бързото започване на лихвените повишения не означава, че цикълът ще завърши по-високо", обясни Дьо Гало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още