IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвеният обрат няма да посече упоритостта на българския кредитополучател

Евентуалното покачване на лихвите не спира потребителите от търсенето на заеми, а ги насочва към такива с фиксирана цена, показват данни на търговските банки

14:18 | 20.07.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <span>Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</span></em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Петър Дънов, познат като основател на религиозно-философското учение, носещо името Всемирно бяло братство, казва, че най-характерната черта на българина е неговата упоритост. И като българи сами можем да потвърдим това за себе си в различните ситуации.

Независимо пред какви предизвикателства са изправени, българите продължават твърдо да отстояват своето и да преследват дадената си цел. Същото, поне до известна степен, може да се съотнесе и към текущата ситуация на пазара на кредитиране у нас.

В последните години цената на кредитите падна до рекордно ниски равнища, а това доведе до силно търсене на заеми, което продължи и през почти цялата първа половина на 2022 г.

Данните на Българска народна банка (БНБ) сочат, че до края на май кредитите на сектор "Домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД)" са достигнали 30,5 млрд. лв., или 20,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. На годишна база увеличението е било в размер на 14,5 на сто. За сравнение - през април темпът на растеж е бил 14,2%.

По сегменти разбивката на БНБ сочи, че в края на май тази година жилищните заеми са достигнали 14,8 млрд. лв., нараствайки с 18,3% за година (18,1% годишно увеличение през април). Потребителските заеми са възлезли на 14,120 млрд. лв., или с 12,3% повече спрямо май 2021 г. (11,9% годишно повишение през април).

БНБ БНБ

Статистиката за юни, която предстои да бъде публикувана на 27 юли, по всяка вероятност отново ще покаже ръст на кредитирането въпреки инфлацията и покачващата се цена на заемите.

В четвъртък (21 юли) предстои Европейската централна банка (ЕЦБ) да одобри първото си лихвено повишение от над десетилетие насам в размер на 25 базисни пункта (б.п.). Очакванията за по-скъпи кредити вече мотивираха някои заемополучатели да се ориентират към фиксирани лихви.

Ситуацията в Европа

Европейците вече се ориентират към ипотеки с фиксирани лихви в търсене на повече сигурност и стабилност.

Пример за това са испанските собственици на имоти, които се опасяват от възможно завръщане на сътресенията, почти довели до фалит на страната им преди десет години.

Данните сочат, че три четвърти от испанците са избрали сделки с фиксирана лихва, тъй като войната в Украйна влошава доверието, а предстоящият ход на ЕЦБ допълнително го свива, пише Ройтерс.

"Те преди всичко търсят финансова сигурност", казва Игнаси Виладесау, главен инвестиционен директор в компанията MyInvestor, сходен преход правят и кредитополучателите в Италия и в по-малка степен в Германия.

През март 73 на сто, или около 4,6 млрд. евро, от новите ипотечни кредити са били с фиксирана лихва, което е ръст спрямо 56% преди една година, въпреки че ипотеките с фиксирана лихва тогава са били със среден лихвен процент от 2,68% спрямо 2,15% за тези с плаваща лихва, сочат данни на испанския Национален статистически институт.

Подобна е и ситуацията в Италия, където ипотеките с фиксирана лихва съставляват 85% от новите жилищни заеми спрямо под 30% преди десет години, според статистиката на централната банка.

В Германия консервативните кредитополучатели отдавна предпочитат ипотечни кредити с фиксирана лихва, но сега ги фиксират за по-дълъг период, средно 14 години спрямо 13,3 през 2021 г., показват данни на германския ипотечен брокер Interhyp.

„Хората все повече искат да си осигурят благоприятни лихви за по-дълго време“, коментира Мириам Мьор, член на борда на директорите на Interhyp, отговаряща за бизнеса на дребно.

„Много от клиентите ни са притеснени. Те виждат повишаването на лихвените нива и усещат известен натиск да си осигурят бързо благоприятни лихви“, допълва тя.

Лихвите по ипотечните кредити с фиксиран лихвен процент растат и в Португалия, въпреки че много хора в страната избират да се придържат към по-евтините ипотеки с променлива лихва, съобщава банков източник.

Мислят ли българите в перспектива?

Данните на търговските банки у нас показват, че търсенето на ипотечни заеми у нас продължава да е упорито активно.

"Ипотечното кредитиране продължава да бележи сериозни ръстове - в края на май има ръст от над 57% в продажбите на ипотечни кредити спрямо същия период миналата година", посочват за Investor.bg от УниКредит Булбанк.

Анализите на Пощенска банка за пазара на жилищни заеми показват, че през миналата година средният размер на исканите кредити се е увеличил с 12% - тенденция, продължаваща и през настоящата година.

"Принос за това имат увеличението на доходите на населението, атрактивните условия за жилищно финансиране и ниските лихвени проценти, заедно с повишеното търсене от страна на потребителите, които желаят да направят дългосрочна инвестиция", обясниха за Investor.bg от финансовата институция.

Друга тенденция е, че българите търсят и по-голяма сигурност.

"Ако допреди година нямаше никакъв интерес за кредити с фиксирана лихва, напоследък все повече клиенти се интересуват от тази опция. Те търсят все по-голяма сигурност и прогнозируемост на месечните вноски и разходите по кредита в ситуация на повишена инфлация и прогнозите за покачване на лихвените проценти вследствие от интервенциите на централните банки", коментират от УниКредит.

Оттам обясняват, че към ипотечния им кредит с фиксирана лихва, стартиран в началото на юни, има значителен интерес, което показва, че българите предпочитат да „заключат“ отсега своята вноска.

"Българинът като инвеститор е консервативен - малко хора смеят да инвестират в друго, различно от имоти", каза основателят и собственик на STOYANOV ENTERPRISES Никола Стоянов по време на дискусията „Предприемачеството в условия на висока инфлация, кризи и война – трудно, но и с много възможности“ от форума на Investor Media Group "FOUNDERS TODAY".

Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Crux
преди 1 година
Единствената движеща сила на пазара на имоти в Българията са очакванията на потенциалните купувачи.Когато очакванията са цените да растат, има много сделки, независимо дали финансовите условия са добри. При предишния балон 2005-2008 година лихвите бяха по 8-9%, но това не попречи на цените в София да достигнат над 1200 Евро / кв. м. Просто всички очакваха ръст оттук до края на света и бързаха да купят веднага, защото утре, видиш ли, цените ще са още по-високи и няма да могат да си купят. Когато балонът се пръсна, наблюдавахме обратната картина - въпреки непрекъснатия спад от Q3 2008 до Q3 2012 и въпреки спада на лихвените проценти по ипотечните кредити сделките намаляха драстично. Всички купувачи минаха на друга вълна - дай да изчакам, утре ще е по-евтино, отколкото днес.Пукването на балона, което се заформя сега, ще е още по-лошо, защото ще е съпроводено с голямо повишение на лихвите. Тоест, общата цена, която ще плати ипотекарят, ще е горе-долу същата както сега - цената на самото жилище ще е по-ниска, но цената на кредита ще е доста по-висока, което при дългосрочен кредит (над 20 години) натежава изключително много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
simbad
преди 1 година
Аз виждам само упортитост на определени кръгове в плащането на рекламни статии. Не съм сигурен дали има смисъл, доста са прозрачни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Aznesam
преди 1 година
o тъpceнe, пoдxpaнeнo oт гpeшнoтo вяpвaнe, чe цeнитe нa жилищaтa мoгaт caмo и eдинcтвeнo дa ce движaт нaгope. Най-често в подобен капан попада жилищният сектор, тъй като той представлява интерес за населението и съответно търсенето се поддава по-лесно на емоции като еуфория и прекален оптимизъм, а не толкова на трезв бизнес анализ и търсене на разумна възвращаемост.Първото условие за развитие на пазара на недвижимите имоти към по-високи цени е да има постоянен и солиден ръст на БВП. Обикновено подобен стадии се характеризира с ниско ниво на безработицата и постоянен ръст на доходите. Спокойната политическа обстановка също е идеална среда за покачване на цените, които се подхранват от засилена урбанизация, ниски ипотечни лихви, агресивна търговска политика на търговските банки, както и липса на алтернатива или финансова култура за други инвестиции.Ако проследим изброените по-горе показатели на фона на пазарната конюнктура в България става ясно, че тези фактори вече не са налице, а това подсказва, че у нас липсва реална база за достигнатите нива на цените. Всичко това подсказва, че перспективата е по-скоро за движението им в една низходяща посока. Сегашната конюнктура е част от пазарните фази и тя се случва дори когато не става въпрос за балон на цените, а просто пазарът се ребалансира според новите икономически условия. Известна борсова поговорка казва, че дъно и връх се хващат само на късмет. Но за пазара на жилищни имоти като че ли по-подходяща е максимата: цените на активите се качват по стълбите, а падат с асансьора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Aznesam
преди 1 година
Те се купуват в период на силно нарастване на цените поради еуфория и очаквания за големи печалби, както и от страх да не би бъдещата покупка да е на още по-висока цена. Купуват се по и време на криза с цел защита на спестяванията ни.С оглед на повишаването на лихвите в банките, високата инфлация и спада на цените на активите на капиталовите пазари все повече хора започват да си задават въпроса има ли смисъл от инвестицията в недвижим имот в момента?!Глобалната инвестиционна среда е изключително предизвикателна. Отлагат се големи инвестиционни сделки, цените на строителните материали скочиха до небесата, а оттам и строителната себестойност. Сделките на зелено се развалят, а ипотечните кредити поскъпват.Дали достигнахме до върха при цените на недвижимите имоти или ще сме свидетели на скорошна корекция?!Известния американски икономист Робърт Шилер, казва, чe балонизирането или нагорещяването на даден пазар e пpичинeно oт мacoв пcиxoлoгичeн фeнoмeн, a имeннo: нepaциoнaлнo пoтpeбитeлc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Преди малко като кликнах върху статията и ми изкочи рекламен банер на Уникредит Булбанк за жилищен кредит .Смятайте каква манипулация и какви лъже се сипят чрез тези манипулативни статийки .Я да обясни редакцията на Инвестор медия ,нали преди 6 месеца ударно публикувахте мнения на строители брокери,агенти,банки,манки как лихвите ЩЕЛИ ДА ОСТАНАТ НИСКИ ,НЯМАЛО ДА ГИ ВДИГАТ !!!Вижте си статиите ,вижте си интервютата ,сега когато над 50 Централни банки по света вдигат лихвите + ЕЦБ почнаха да успокояват хората че нямало да са толкова високи,пълна пародия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 1 година
То заглавието е вярно, но става въпрос за изплащането после. Там е заровено кучето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
"Лихвеният обрат няма да посече упоритостта на българския кредитополучател" - какъв фин начин да кажеш Надяваме Се, Че Бaлъцитe Няма Да Свършат . :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Айде пак почнахме с рекламите на банки и всички по веригата -В цял свят пазарите на жилища падат,цените на самите имоти падат но видиш ли в България ,българина е упорит и ще купува жилища,сега щяло с фиксирана лихва,ами фиксираната лихва е по-висока първо,второ защо в тази статита не се споменава че все още дори лихвите не са тръгнали нагоре ,а пазара отчита спад в сделките ,един кредит не е само лихва ,основната му тежест е обема/сумата/която трябва да изработите и да върнете на банката ,едно е едно семейство да изработи и да върне 120 000 друго е да върне 160 000 евро и то без да смятаме лихвата и нейното увеличение ,заемите с фиксирана лихва като поскупнат и те самите оферти ще се предлагат пак с фиксирана лихва но тя ще е по-висока или пак българина няма да му пука ,айде стига вече че станахте смешни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
"Хубава" реклама, но леко куца. С тази мобилност на работата в последно време не е ясно дали утре няма да работиш от родната си къща. Тези, които работят на място обикновено нямат пари за самоучастие така че не влизат в статистиката. Явно някой е загрижен че пазарът ще се срине и това с Ковида особено е абсолютно логично. Трябва да си луд да купуваш в момента особено ако незнаеш утре къде ще ти е удобно да живееш и като се има в предвид , че под наем ще можеш да живееш с тия пари над 100г и друг ще бере гайлето на пукнатини , ремонти, асансьори, покриви и прочие... * коменатрът има аналитичен характер и не е подтикване към икономическа пасивност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още