IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвеният обрат няма да посече упоритостта на българския кредитополучател

Евентуалното покачване на лихвите не спира потребителите от търсенето на заеми, а ги насочва към такива с фиксирана цена, показват данни на търговските банки

14:18 | 20.07.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <span>Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</span></em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Какво ще е отражението на огледалото от високи лихви и инфлация върху кредитната реалност у нас?

Редица централни банки - в т.ч. тримата големи сред тях, а именно Европейската централна банка (ЕЦБ), Английската централна банка (АЦБ) и Федералният резерв на САЩ - вече повишиха или планират да повишат лихвите в отговор на рекордната инфлация.

ЕЦБ ще предприеме затягане на паричната политика в четвъртък тази седмица, а както стана ясно, това вече рефлектира върху пазара. Въпросът е какво предстои в следващите месеци.

"Повишението на ЕЦБ какво означава за нас - преживяхме невиждан досега феномен от среда на негативни лихвени проценти. Сега очакваме да се нормализират, като хората с кредит ще имат по-високи финансови разходи", каза директорът на управление Корпоративни клиенти в УниКредит Булбанк Крум Алексиев по време на FOUNDERS TODAY.

Той успокои, че не трябва да има притеснения заради корекциите, тъй като това е нормален цикъл.

"В краткосрочен и средносрочен план не очакваме да има забавяне в кредитирането", посочват от УниКредит на въпрос дали затягането на паричната политика може да има такова влияние. "Търсенето на пазара на имоти продължава да нараства – наред с естествените потребности на домакинствата за ново жилище, все повече хора възприемат покупката му за начин да защитят спестяванията си в условията на висока инфлация, в която се намираме", допълват от банката.

В същото време, ако има покачване на лихвите у нас, то може да "започне да се случва плавно към есента или края на тази година, като банките ще продължат да предлагат достатъчно изгодни условия и достъпно кредитиране".

Анализите на Пощенска банка сочат, че през последните години има ръст на размера на самоучастието при покупката на имот, като през първото тримесечие на 2022 г. средните стойности на този показател са 35%. Освен това заемополучателите "стават все по-информирани и проучват внимателно стъпките за придобиване на жилище, а когато избират банка, предпочитат това да е голяма финансова институция с доказан опит и стабилност".

За сравнение - в началото на годината имаше значителна несигурност за това дали търговските банки у нас може да започнат да повишават лихвите.

Причините за това са няколко.

В момента регулаторите по света са изправени пред нелеката задача да озаптят инфлацията, без да навредят на потреблението, бизнес инвестициите и съответно на икономическото възстановяване, което тепърва набира инерция след пандемията.

Освен конфликта в Украйна пред банкерите има и редица други неизвестни, като постоянно възникващите огнища на коронавирус в Китай, които биха могли да удължат проблемите със снабдителните вериги за някои сектори. Един такъв сектор е именно този на недвижимите имоти, който има нужда от строителни материали.

Според Стоянов от STOYANOV ENTERPRISES отражението от увеличението на ЕЦБ върху българския кредитен и имотен пазар е "на кантар". Той обясни, че в някои държави в Европа лихвите по жилищните заеми вече са били повишени, а откакто в САЩ Фед затегна финансовите условия, пазарът на имоти за няколко седмици тотално спря.

"Не бих прогнозирал, че така ще се случи при нас - в България има доста спестявания, много от тези хора изваждат парите си от банките и купуват имоти, за да си защитят капитала, а това нагрява изключително пазара (на имоти)", обясни Стоянов, като допълни, че в този смисъл инфлацията работи по обратен начин, като "засилва" бизнеса.

"Вероятно лихвените увеличения ще охладят леко пазара, но нещата са сложни - вероятно ефектът от инфлацията ще бъде още по-силен", допълни предприемачът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Crux
преди 1 година
Единствената движеща сила на пазара на имоти в Българията са очакванията на потенциалните купувачи.Когато очакванията са цените да растат, има много сделки, независимо дали финансовите условия са добри. При предишния балон 2005-2008 година лихвите бяха по 8-9%, но това не попречи на цените в София да достигнат над 1200 Евро / кв. м. Просто всички очакваха ръст оттук до края на света и бързаха да купят веднага, защото утре, видиш ли, цените ще са още по-високи и няма да могат да си купят. Когато балонът се пръсна, наблюдавахме обратната картина - въпреки непрекъснатия спад от Q3 2008 до Q3 2012 и въпреки спада на лихвените проценти по ипотечните кредити сделките намаляха драстично. Всички купувачи минаха на друга вълна - дай да изчакам, утре ще е по-евтино, отколкото днес.Пукването на балона, което се заформя сега, ще е още по-лошо, защото ще е съпроводено с голямо повишение на лихвите. Тоест, общата цена, която ще плати ипотекарят, ще е горе-долу същата както сега - цената на самото жилище ще е по-ниска, но цената на кредита ще е доста по-висока, което при дългосрочен кредит (над 20 години) натежава изключително много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
simbad
преди 1 година
Аз виждам само упортитост на определени кръгове в плащането на рекламни статии. Не съм сигурен дали има смисъл, доста са прозрачни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Aznesam
преди 1 година
o тъpceнe, пoдxpaнeнo oт гpeшнoтo вяpвaнe, чe цeнитe нa жилищaтa мoгaт caмo и eдинcтвeнo дa ce движaт нaгope. Най-често в подобен капан попада жилищният сектор, тъй като той представлява интерес за населението и съответно търсенето се поддава по-лесно на емоции като еуфория и прекален оптимизъм, а не толкова на трезв бизнес анализ и търсене на разумна възвращаемост.Първото условие за развитие на пазара на недвижимите имоти към по-високи цени е да има постоянен и солиден ръст на БВП. Обикновено подобен стадии се характеризира с ниско ниво на безработицата и постоянен ръст на доходите. Спокойната политическа обстановка също е идеална среда за покачване на цените, които се подхранват от засилена урбанизация, ниски ипотечни лихви, агресивна търговска политика на търговските банки, както и липса на алтернатива или финансова култура за други инвестиции.Ако проследим изброените по-горе показатели на фона на пазарната конюнктура в България става ясно, че тези фактори вече не са налице, а това подсказва, че у нас липсва реална база за достигнатите нива на цените. Всичко това подсказва, че перспективата е по-скоро за движението им в една низходяща посока. Сегашната конюнктура е част от пазарните фази и тя се случва дори когато не става въпрос за балон на цените, а просто пазарът се ребалансира според новите икономически условия. Известна борсова поговорка казва, че дъно и връх се хващат само на късмет. Но за пазара на жилищни имоти като че ли по-подходяща е максимата: цените на активите се качват по стълбите, а падат с асансьора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Aznesam
преди 1 година
Те се купуват в период на силно нарастване на цените поради еуфория и очаквания за големи печалби, както и от страх да не би бъдещата покупка да е на още по-висока цена. Купуват се по и време на криза с цел защита на спестяванията ни.С оглед на повишаването на лихвите в банките, високата инфлация и спада на цените на активите на капиталовите пазари все повече хора започват да си задават въпроса има ли смисъл от инвестицията в недвижим имот в момента?!Глобалната инвестиционна среда е изключително предизвикателна. Отлагат се големи инвестиционни сделки, цените на строителните материали скочиха до небесата, а оттам и строителната себестойност. Сделките на зелено се развалят, а ипотечните кредити поскъпват.Дали достигнахме до върха при цените на недвижимите имоти или ще сме свидетели на скорошна корекция?!Известния американски икономист Робърт Шилер, казва, чe балонизирането или нагорещяването на даден пазар e пpичинeно oт мacoв пcиxoлoгичeн фeнoмeн, a имeннo: нepaциoнaлнo пoтpeбитeлc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Преди малко като кликнах върху статията и ми изкочи рекламен банер на Уникредит Булбанк за жилищен кредит .Смятайте каква манипулация и какви лъже се сипят чрез тези манипулативни статийки .Я да обясни редакцията на Инвестор медия ,нали преди 6 месеца ударно публикувахте мнения на строители брокери,агенти,банки,манки как лихвите ЩЕЛИ ДА ОСТАНАТ НИСКИ ,НЯМАЛО ДА ГИ ВДИГАТ !!!Вижте си статиите ,вижте си интервютата ,сега когато над 50 Централни банки по света вдигат лихвите + ЕЦБ почнаха да успокояват хората че нямало да са толкова високи,пълна пародия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 1 година
То заглавието е вярно, но става въпрос за изплащането после. Там е заровено кучето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
"Лихвеният обрат няма да посече упоритостта на българския кредитополучател" - какъв фин начин да кажеш Надяваме Се, Че Бaлъцитe Няма Да Свършат . :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Айде пак почнахме с рекламите на банки и всички по веригата -В цял свят пазарите на жилища падат,цените на самите имоти падат но видиш ли в България ,българина е упорит и ще купува жилища,сега щяло с фиксирана лихва,ами фиксираната лихва е по-висока първо,второ защо в тази статита не се споменава че все още дори лихвите не са тръгнали нагоре ,а пазара отчита спад в сделките ,един кредит не е само лихва ,основната му тежест е обема/сумата/която трябва да изработите и да върнете на банката ,едно е едно семейство да изработи и да върне 120 000 друго е да върне 160 000 евро и то без да смятаме лихвата и нейното увеличение ,заемите с фиксирана лихва като поскупнат и те самите оферти ще се предлагат пак с фиксирана лихва но тя ще е по-висока или пак българина няма да му пука ,айде стига вече че станахте смешни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
"Хубава" реклама, но леко куца. С тази мобилност на работата в последно време не е ясно дали утре няма да работиш от родната си къща. Тези, които работят на място обикновено нямат пари за самоучастие така че не влизат в статистиката. Явно някой е загрижен че пазарът ще се срине и това с Ковида особено е абсолютно логично. Трябва да си луд да купуваш в момента особено ако незнаеш утре къде ще ти е удобно да живееш и като се има в предвид , че под наем ще можеш да живееш с тия пари над 100г и друг ще бере гайлето на пукнатини , ремонти, асансьори, покриви и прочие... * коменатрът има аналитичен характер и не е подтикване към икономическа пасивност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още