IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата има толкова много автомобили, че може да не им прави Автокаско

На практика тя може да действа като застраховател, ако не застрахова имуществото си

16:21 | 04.01.12 г. 25
Държавата има толкова много автомобили, че може да не им прави Автокаско

Държавата има толкова много автомобили, че може да не им прави Автокаско, тъй като на практика тя може да действа като застраховател, ако не застрахова имуществото си.

Държавата вероятно притежава около 200 000 автомобила или дори повече. В обществения сектор през 2010 г. са били заети 729 300 лица спрямо 1,93 млн. души в частния сектор. Зад няколко стотин хиляди държавни и общински служители стоят доста автомобили.

В България има общо около 2,5 млн. автомобила при 19 общозастрахователни компании, поднадзорни на Комисията за финансов надзор. Голяма част от автомобилите се управляват без застраховка Автокаско, поради което средно на компания се падат много под 100 000 застраховани автомобила. Държавата има доста повече от това число.

Не на последно място част от държавните автомобили не излизат от гаражите. Това са много МПС в Министерството на отбраната, Гражданска защита и други.

Също така много от държавните автомобили са със специален режим на движение, като това са полицейски автомобили, линейки, пожарни, автомобили на НСО и други. Тоест, ако има катастрофа с кола със специален режим на движение, виновен ще е автомобилът с неспециален режим на движение. Съответно щетите ще бъдат платени от неговата Гражданска отговорност и Автокаското на държавния автомобил е излишно.

Нека напомним, че Автокаско реално покрива щетите само на виновната за ПТП страна, тъй като невинният участник в произшествието се обезщетява от Гражданската на виновния.

Рискът от кражба на държавен автомобил е нисък, най-вече защото тези МПС имат гаражи, често паркинги на НСО, МВР. Също така малцина биха откраднали автомобил с означението ДАИ, Агенция "Пътна инфраструктура", община Тутракан, училищен автобус и т.н. Разбира се, малцина биха откраднали и бронетранспортьор или линейка.

Именно въздържането от кражби е една от причините фирмите да брандират автомобилите си.

Автокаско на около 200 хиляди автомобила е минимум 60 млн. лв., тъй като най-малката премия за Автокаско е 300 лв.

Вероятно ненужният разход надхвърля 100 млн. лв. Дори част от държавните автомобили да бъдат откраднати (малко вероятно) или да бъдат ударени по вина на шофьора (отново малко вероятно при линейките, полицейските автомобили и други със специален режим), то тези щети лесно ще бъдат възстановени с част от спестените пари.

Бидейки с голям автопарк, държавата ще действа като застраховател (поемайки риска си), тъй като нито един автомобил няма да е толкова скъп, че да наруши бюджета при нужда от възстановяването му. Докато в семейния бюжет скъп автомобил трябва да има застраховка Автокаско, ако възстановяването на щети по него или кражбата му са рисковани за семейния бюджет.

Не на последно място липсата на търгове за застраховка Автокаско на държавни МПС ще намали корупцията сред чиновниците.

Също така шофьорите на държавни, общински и други ведомствени автомобили ще бъдат по-внимателни, знаейки че катастрофа, предизвикана от тях, може да събуди недоволство у ръководителите им, замествайки сегашната сигурност при "удряй смело, има застраховка".

Колкото до застраховка "Гражданска отговорност", държавата със сигурност би трябвало да прави, особено ако държавните автомобили пътуват в чужбина, тъй като в някои държави няма лимит на отговорността. За военни автомобили, които не излизат от гаражите обаче, това може да не се прави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Трето, държавата може да създаде достъпна за всички нейни звена база данни, в която да се въвеждат данни за извършените ремонти (части, цени, сервизи и пр.). Така всеки отговорник за такава дейност ще може да почерпи опит от колегите си и да си спести откриването на топлата вода. Въпросната база данни може да се направи и публична и широко достъпна. Така не само държавните служби ще могат да се ползват от нея, но и всички останали. А ако тази база данни е публична, то всички ще могат не само да се ползват от нея, но и да контролират (и сигнализират) ако забележат, че някой държавен служител или служба правят неоправдано скъпи ремонти и разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Второ, с цел избягване или намаляване на горното, може да се направи следната принципна промяна във функционирането на сервизната и ремонтна дейност: Тук трябва да се приложи принципа "Разделяй и владей". Този принцип се прилага например при строителството на пътища - за да не се надува цената, проекта се разделя на (поне) две части - проектиране и изпълнение. Така проектанта няма (по идея) интерес от надуване на цената, а изпълнителя не може да я надува защото трябва да се придържа към вече направения проект. Същия принцип може да се приложи и към сервизните и ремонтни дейности - разделя се диагностиката от изпълнението. На един се дава да оцени щетите и необходимостта от ремонт, а на друг да извърши този ремонт. Трябва да се приложи и схема за управление на риска - част от оценките се извършват повторно, от втори (независим от първия) оценител.Трето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"Той пък ще трябва да сключва договори със сервизите лицензирани, на сегашните застрахователи и т.н. (на добри цени ще излиза ремонта). И ще настане такава корупция и безхаберие че да ти е драго да гледаш сеир."----------------------Първо, и сега държавата "трябва да сключва договори със сервизите" - автомобилите имат нужда от ремонти, не всички от които са резултат от ПТП-та и се покриват от застраховките. Т.е. и сега има риск (всъщност практика) от корупция и безхаберие. Второ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
Много интересен анализ. Очевиден проблем, но никой не се сеща да го посочи. Със сигурност държавата може да спести доста пари, ако държавниците решат да се лишат от комисионите по сделките. В най-лошия случай, държавата може да учреди собствена застрахователна компания и сама да си върти парите. Разбира се - Мариан възпитано е говорил само в икономическата същност на проблема, а не е влязъл в политическата същност - смисълът да се харчат повече пари, заради рушветите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
ама тя и гражданска може да не им прави тез 60 млн на влог да ги сложи ще прибира всеки ден около 20к лева с тез пари може да покрива всичките щети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Новите, гаранционни МПС се обслужват сервизно в сервизи на фирмата вносител, както за текущи ремонти, така и за ремонти от ПТП. Извънгаранционните по договори със сервизи. Проблемът е, че всички сервизи се стремят да направят възможно най-голяма сметка, като никой не може да контролира необходимостта от размера на ремонта. Т.е. отива колата за смяна на шарнир, а се връща с изцяло ново предно окачване. Ведомството плаща. Т.е. всички ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 12 години
по тия сметки държавата има повече самолети от Луфтханза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
То бива сметки без кръчмар ама тази наистина кърти :)Първо относно: Държавата вероятно притежава около 200 000...Със сигурност държавата не притежава такава цифра автомобили, ако се прави някаква аналогия със соца и държавните номера може и да има някакъв смисъл, но всички коли в България, които се визират, се водят на конкретно ведомство или държавна фирма и самото понятие държавата е нелепо да се използва, като и подобно поощряване на кьорсофра и безтопанственост.Второ вероятно ще е на загуба подобно дружество спрямо сега. Дори и юридически да можеше да се оформи подобно задължение, то би било необходимо да се създаде централизиран орган със сериозен капитал, който да се оправя с щетите. Той пък ще трябва да сключва договори със сервизите лицензирани, на сегашните застрахователи и т.н. (на добри цени ще излиза ремонта). И ще настане такава корупция и безхаберие че да ти е драго да гледаш сеир. Ако пък се дават капиталови за всяка фирма и т.н горното по 2!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
не специалните с таксита ли да ходят ... примерно горските?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
и кой ще определя какво и за колко да се смени при настъпила щета, няма да излезе сметката защото няма да им кой да следи хем да се отстранят щетите хем това да стане за малко ПОД минималната възможна цена. Момента е много тънък и ако сумата се плаща от някой дето не го бърка ще по зле от комунизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още