IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският клон на HSBC призна за проблеми с контрола

Според медиите компанията вероятно е помогнала на заможни клиенти да укриват данъци

10:04 | 09.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцарският клон на HSBC призна за проблеми с контрола

Британската банка HSBC Holdings Plc призна в неделя пропуски в нейното швейцарско дъщерно дружество, в отговор на съобщенията в медиите, че компанията е помогнала на заможни клиенти да прикриват активи и данъци за милиони долари, предава Ройтерс.

"Ние признаваме и отчитаме проблемите със спазването на контрола", посочиха от HSBC в неделя, след като авторитетни медии, включително френският вестник Le Monde и британският The Guardian, публикуваха материали относно нейното швейцарско подразделение. The Guardian цитира документи, получени от Международния консорциум на разследващите журналисти чрез Le Monde.

HSBC заяви, че нейното швейцарско звено не е било напълно интегрирано след закупуването му през 1999 г., което позволява спазването на "значително по-ниски" стандарти.

Според информацията по медиите HSBC в Швейцария е позволявала на клиентите да изтеглят големи количества пари в брой, често в чужда валута, което вероятно е дало възможност на заможни клиенти да избягват данъци, прикривайки по този начин наличието на каквито и да е сметки в страната.

Подробен отчет от четири страници показа, че швейцарското звено е претърпяло "радикална трансформация" през последните години. Местният кредитор бе придобит като част от покупката на Republic National Bank of New York и Safra Republic Holdings.

От HSBC посочиха, че броят на сметките в швейцарската банка е спаднал от 30 412 през 2007 г. до 10 343 към края на миналата година. Банката е оказала съдействие на властите, разследващи казуса.

Обратно на тенденцията на изтегляне на средства от Швейцария, други данни на Международния консорциум на разследващите журналисти показаха, че над 380 млн. долара от България са били насочени към една от швейцарските банки в периода от 1988-2006 г. Документите, публикувани под името SuissLeaks, показват схема за избягване на данъци и укриване на капитали на обща стойност 120 млрд. долара от над 200 страни. България е на 69-о място в глобалната класация по размер на средствата, постъпили във въпросната банка.

Сред водещите в тази класация са Швейцария, Великобритания, САЩ, Франция и Италия, откъдето са били източени милиарди, съобщи БНР. Установено е, че някои от банковите сметки принадлежат на диктатори, корумпирани политици, трафиканти на наркотици и оръжие, а други – на звезди от света на киното, модата или спорта.

В най-тежките години на прехода у нас, между демократичните промени и еврочленството, във въпросната швейцарска банка са били открити 95 сметки на лица и организации с български адрес. Близо половината от тях са били анонимни – с номер, вместо име. Свързаните с България клиенти на банката са 74, само 11 на сто от тях обаче са имали българско гражданство. Най-голямата сметка на български клиент е била на стойност над 264 млн. долара, показва разследването.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още