IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Библейска препратка в кода на мистериозния компютърен вирус, поразил Иран

Име на файл в кода на компютърния вирус е една от няколкото мъгляви следи, по които компютърните експерти се опитват да проследят произхода на Stuxnet

18:41 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Библейска препратка в кода на мистериозния компютърен вирус, поразил Иран

Дълбоко в компютърния „червей“, за който някои специалисти предполагат, че е създаден специално, за да попречи на Иран да създаде ядрено оръжие, е заложена едва доловима препратка към Книгата Естир - старозаветна притча, в която евреите предотвратяват заговор на персийците да ги унищожат, пише New York Times.

Употребата на думата “Myrtus” - която може да бъде прочетена като позоваване на Естир - като име на файл в кода на компютърния вирус е една от няколкото мъгляви следи, по които компютърните експерти се опитват да проследят произхода и предназначението на Stuxnet - вирус, проектиран специално да поразява специфичен команден модул на индустриални мощности.

Не е учудващо, че Израел досега нито е отрекъл, нито е потвърдил дали Stuxnet има връзка с потайния отдел за кибервойна, който от няколко години съществува към израелските разузнавателни служби, пише изданието.

Експерти по сигурността виждат в алюзията към Естир ясен сигнал за ескалираща технологична и психологическа война срещу Иран.

„Иранците вече са доста параноични за това, че някои от техните учени са избягали на запад, а няколко от техните тайни ядрени обекти са разкрити“, казва служител на американското разузнаване, цитиран от вестника. “Какъвто и да е произходът и предназначението на Stuxnet, червеят увеличава психологическия натиск върху Иран“.

Вирусът се разпространява в значителен брой страни, включително Китай, Индия, Индонезия и Иран, но доста факти сочат, че цел на червея е именно иранската ядрена програма. Официални лица както в Израел, така и в САЩ не отричат, че разрушаването на компютърната мрежа, която управлява иранския завод за обогатяване на уран край Натанз, е от изключителна важност.

Фактът, че Stuxnet изглежда е разработен да поразява точно определен вид индустриални контролери, произведени от Siemens и използвани широко в много ядрени електроцентрали също привлича вниманието на анализаторите.

Миналата година властите в Дубай заловиха голяма пратка именно от тези контролери ( Simatic S-7) след сигнал от западна разузнавателна служба, че те трябва да бъдат доставени в Иран и вероятно са предназначени за ядрената програма на ислямската република.

„Това, което знаем от много източници е, че в обектите, свързани с ядрената програма на Иран, се използва именно този вид оборудване“, казва Оли Хейнонен, инспектор от International Atomic Energy Agency във Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още