IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните интернет адреси за Европа на свършване

Брюксел преговаря със страните членки да обявят обществени поръчки за създаването на пилотен проект, който да стимулира практическото преминаване към протокол IPv6

15:11 | 17.05.11 г. 1
Свободните интернет адреси за Европа на свършване

Интернет адресите по стандартния протокол  IPv4 в Европа и в Близкия изток ще свършат в началото на 2012 г., прогнозира Европейската комисия в отговор на питане, отправено от депутатите в Европейския парламент Ивайло Калфин и Катрин Траутман, съобщиха от прес офиса на Калфин.

Всички свободни адреси за региона вече са разпределени от Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN). Последният пакет беше предоставен в началото на февруари. По данни на регионалната организация, отговорна за присъждането на IP адресите в Европа и Близкия изток - RIPE NCC, те ще бъдат изчерпани до началото на следващата година, дори при най-строги икономии.

Уникалните адреси по стандартния протокол IPv4 са ограничени до около 4,3 млрд. В същото време не всички имена са активни, но обновяването на вече присвоени адреси с цел оптимизация на тяхното използване, би било скъпо и би забавило въвеждането на адреси от ново поколение. Ето защо се предвижда протокол IPv4 да бъде заменен с версия 6 (IPv6), която има капацитет да осигури 340 индецилиона (340 трилиона трилиона трилиона) уникални адреса.

“Прилагането на стандарта IPv6 е свързано с допълнителни разходи, а и той не е и напълно съвместим със съществуващия IPv4 стандарт. Това означава, че те ще трябва да се използват паралелно за определен период от време”, коментира Калфин.

Европейската комисия е дала вече 100 млн. евро за разработки, свързани с новата версия, но напредъкът не е достатъчно бърз, признава комисарят за цифровия дневен ред Нели Крус. Въпреки това тя смята, че преминаването към IPv6 е най-добрият и единствено възможен път напред, не само заради огромния му капацитет, но и защото той осигурява платформа за иновация в базираните на интернет протоколи услуги и апликации.

В момента Брюксел преговаря със страните членки да обявят обществени поръчки за създаването на пилотен проект, който да стимулира практическото преминаване към протокол IPv6, както и размяната на опит между страните.

Според Брюксел в последните години значително се е увеличила готовността на доставчиците на интернет за преминаване към IPv6. Страниците по новия протокол стават все повече, дори Европейската комисия е подготвила тестов вариант в IPv6, но като цяло преминаването към новия стандарт се бави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още