IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google отрече да подправя резултати в търсачката си

Бившият шеф на онлайн гиганта Ерик Шмид обори тези твърдения пред Федерална търговска комисия

14:24 | 23.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Ерик Шмид полага клетва преди заседанието на комисията в Сената. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ерик Шмид полага клетва преди заседанието на комисията в Сената. Снимка: Ройтерс

Ерик Шмид, бивш главен изпълнителен директор на Google и настоящ изпълнителен председател, за пореден път отрече твърденията, че търсачката подправя резултатите при търсене, за да лансира свои продукти. Шмид бе призован за изслушване пред американската Федерална търговска комисия, което траеше над три часа, предаде BBC.

„Бих желал да кажа, че мога да ви уверя в това, че ние не нагласяваме нищо”, е заявил Шмид по време на изслушването в Конгреса.

Проблемите на Google от подобен характер не са ограничени само в рамките на Съединените щати. Сходни разследвания срещу най-популярната интернет търсачка води и Европейската комисия.

Шмид е уверил американските сенатори, че Google не блокира по никакъв начин достъпа до сайтовете на своите конкуренти и други източници на информация. По време на изслушването Шмид е бил запитан дали Google не е монополна компания. Той е отговорил, че търсачката е минала през такъв период и е добавил, че компанията му разбира какви специални отговорности има, с оглед на нейната пазарна сила.

Освен Шмид призовани са били и главният изпълнителен директор на портала са сравняване на цените Nextag Джеф Катц и Джеръми Стопелман, съосновател и главен изпълнителен директор на онлайн платформата Yelp.

По информация на германския бизнес ежедневник Handelsblatt двете компании обвиняват Google, че манипулира алгоритмите при търсене, за да блокира чужди продукти. На базата на тези обвинения търговската комисия предприе разследването срещу компанията.

Сенаторите са поискали Шмид да коментира миналогодишния случай с Microsoft, при който софтуерният гигант беше признат за нарушител и му бяха наложени солени глоби заради възпрепятстване на конкуренцията с некоректни методи.

„Взехме си поука от онзи случай. С това искам да кажа, че сме взели под внимание грешките на нашите корпоративни конкуренти”, е бил коментарът на Шмид.

Особено нападателен в залата е бил републиканецът Майк Лии Шмид, който се чудил защо при търсене и сравняване на цените продуктите на Google се появяват винаги на трето място, докато продуктите на други оператори, като Nextag, PriceGrabber и Shopper се появяват на различни места. По данни на Лий Google контролирал над две трети от световния пазар на онлайн търсене и по този начин имал силен контрол.

В края на изслушването комисията е решила да продължи разследването срещу Google, за да провери дали наистина компанията не злоупотребява с позициите, които притежава на информационния пазар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още