fallback

Страх от придобиване от Oracle е причина за смяната на Апотекер в HP

HP вече е ангажирала инвестиционната банка Goldman Sachs, която да помогне за отбраната при опити за враждебни придобивания

09:51 | 04.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Смяната на Лео Апотекер е трябвало да предотврати придобиване на HP от страна на Oracle. Снимка: Ройтерс

Причината за смяната на мениджърския връх в американската технологична компания Hewlett-Packard е бил страхът от враждебно придобиване от Oracle, пише Bloomberg, позовавайки се на няколко източника,

Според агенцията смяната на главния изпълнителен директор Лео Апотекер с бившата шефка в Ebay Мег Уитман е трябвало да предотврати падането на курса на акциите на толкова ниско равнище, че Oracle да може да стартира с опитите си за придобиване.

Според други източници обаче Oracle въобще не са имали конкретни планове за влизане при HP. Идеята просто е била обмисляна, без да се навлиза в конкретика.

По време на управлението на Апотекер курсът на акциите често причиняваше главоболия на инвеститорите. При назначаването му на поста през ноември книжата се търгуваха на цена от 42 долара за брой, докато в края на септември, в края на управлението му, цената бе едва 23 долара. Уитман трябва да помогне за увеличаване на борсовата стойност на компанията. Досега обаче историята на концерна е показала, че смяната на директори не помага много в това направление, а цената на акцията все още е около 23 долара. 

Ако наистина страхът от възможно изкупуване е причината за уволнението на Апотекер, то това контрастира силно с изказванията на председателя на Управителния съвет Рей Лейн от миналата седмица. „Намираме се в една критическа фаза и имаме нужда от ново ръководство, което да приложи успешно стратегията и да използва пазарните ни шансове в бъдеще“, заяви Лейн и не спомена нито дума за Oracle.

Предвид желанието на HP да се концентрира повече върху корпоративния софтуер, което е и основният бизнес на Oracle, интерес от страна на Oracle към HP не би представлявал изненада. Освен това в момента Oracle разполага с около 29 млрд. долара под формата на пари в брой и краткосрочни инвестиции, както и подходяща пазарна капитализация. Борсовата стойност на Oracle в момента е 152,5 млрд. долара, а тази на HP - 47,7 млрд. долара.

Концернът на Лари Елисън, който при всеки изгоден случай подлива вода на HP, е силен конкурент, откакто придоби производителя на компютри Sun. В действителност Oracle няма да може да използва много от HP, но оценяваният на 19 млрд. евро бизнес със сървъри би паснал добре на портфолиото му.  Според Bloomberg HP вече е ангажирала инвестиционната банка Goldman Sachs, която да помогне за отбраната при опити за враждебно придобиване от страна на Oracle или други фирми. 

Ако все пак в края на краищата Oracle подаде оферта, може да се стигне до голям реванш – заместникът на Елисън, Марк Хърд, беше начело на HP, преди да бъде изхвърлен от компанията заради секс афера и заместен от Апотекер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
fallback