IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мег Уитман ще получава 1 долар на година в HP

Предшественикът й Лео Апотекер ще получи обезщетение от 7,2 млн. долара, 3,5 млн. долара под формата на акции и бонус от 2,4 млн. долара

15:10 | 30.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Основната заплата на Уитман ще бъде 1 долар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Основната заплата на Уитман ще бъде 1 долар. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Hewlett-Packard ще плаща на новия си главен изпълнителен директор Мег Уитман основна годишна заплата от 1 долар. Това става ясно от документите, които компанията е подала в щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC). В тях се упоменава и стойността на неустойката, която ще получи предшественикът й – Лео Апотекер.

Освен основната си заплата обаче за постигането на определени резултати през финансовата 2012 г., която започва през ноември, Уитман може да получи допълнителен бонус от до 2,4 млн. долара (1,9 млн. евро). Освен това има опция да придобие 1,9 млн. акции на HP през следващите осем години. Най-голямата част от този бонус мениджърката ще получи ако курсът на акциите скочи с 120%.

Основната годишна заплата от 1 долар се наложи през последните години на много мениджърски етажи, особено в сферата на високите технологии.

Такова символично възнаграждение получава например основателят на Apple Стив Джобс, изпълнителните директори на Google Ерик Шмид, Сергей Брин и Лари Пейдж, Каръл Барц и Тери Семъл от Yahoo, главният изпълнителен директор на Cisco Джон Чамбърс и шефът на Oracle Лари Елисън. 

Така нареченият формуляр 8-K, който SEC публикува, показва още, че заради преждевременното му уволнение Лео Апотекер ще получи обезщетение от 7,2 млн. долара (5,3 млн. евро), които HP трябва да му плати в следващите 18 месеца. Освен това му се полагат и 3,5 млн. долара под формата на акции и бонус от 2,4 млн. долара. HP ще поеме също така и разходите му от преместването му в Европа и загубите, които могат да възникнат при продажбата на имота му в Калифорния.

Преди една седмица управителният съвет на HP обяви, че ще се раздели с Апотекер само след 11 месеца на чело на концерна. Като главен изпълнителен директор той е получавал годишна заплата от 1,2 млн. долара. Освен това HP му е платила еднократен бонус от 4 млн. долара при подписването на договора за назначаването му и още 4,6 млн. долара за местенето на Апотекер и семейството му от Франция в Пало Алто, където е седалището на Hewlett-Packard.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Eon
преди 12 години
До гуша ми дойде от подобни лицемерни селски номера каквито правят напоследък отвъд океана (най-вероятно и в ЕС скоро).Заплата от 1 долар и бонуси няколко милиона долара. Няма такава гавра просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 12 години
ще е добре и изпълнителните директори на БФБ такива заплати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още