IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страх от придобиване от Oracle е причина за смяната на Апотекер в HP

HP вече е ангажирала инвестиционната банка Goldman Sachs, която да помогне за отбраната при опити за враждебни придобивания

09:51 | 04.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Смяната на Лео Апотекер е трябвало да предотврати придобиване на HP от страна на Oracle. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Смяната на Лео Апотекер е трябвало да предотврати придобиване на HP от страна на Oracle. Снимка: Ройтерс

Причината за смяната на мениджърския връх в американската технологична компания Hewlett-Packard е бил страхът от враждебно придобиване от Oracle, пише Bloomberg, позовавайки се на няколко източника,

Според агенцията смяната на главния изпълнителен директор Лео Апотекер с бившата шефка в Ebay Мег Уитман е трябвало да предотврати падането на курса на акциите на толкова ниско равнище, че Oracle да може да стартира с опитите си за придобиване.

Според други източници обаче Oracle въобще не са имали конкретни планове за влизане при HP. Идеята просто е била обмисляна, без да се навлиза в конкретика.

По време на управлението на Апотекер курсът на акциите често причиняваше главоболия на инвеститорите. При назначаването му на поста през ноември книжата се търгуваха на цена от 42 долара за брой, докато в края на септември, в края на управлението му, цената бе едва 23 долара. Уитман трябва да помогне за увеличаване на борсовата стойност на компанията. Досега обаче историята на концерна е показала, че смяната на директори не помага много в това направление, а цената на акцията все още е около 23 долара. 

Ако наистина страхът от възможно изкупуване е причината за уволнението на Апотекер, то това контрастира силно с изказванията на председателя на Управителния съвет Рей Лейн от миналата седмица. „Намираме се в една критическа фаза и имаме нужда от ново ръководство, което да приложи успешно стратегията и да използва пазарните ни шансове в бъдеще“, заяви Лейн и не спомена нито дума за Oracle.

Предвид желанието на HP да се концентрира повече върху корпоративния софтуер, което е и основният бизнес на Oracle, интерес от страна на Oracle към HP не би представлявал изненада. Освен това в момента Oracle разполага с около 29 млрд. долара под формата на пари в брой и краткосрочни инвестиции, както и подходяща пазарна капитализация. Борсовата стойност на Oracle в момента е 152,5 млрд. долара, а тази на HP - 47,7 млрд. долара.

Концернът на Лари Елисън, който при всеки изгоден случай подлива вода на HP, е силен конкурент, откакто придоби производителя на компютри Sun. В действителност Oracle няма да може да използва много от HP, но оценяваният на 19 млрд. евро бизнес със сървъри би паснал добре на портфолиото му. 

Според Bloomberg HP вече е ангажирала инвестиционната банка Goldman Sachs, която да помогне за отбраната при опити за враждебно придобиване от страна на Oracle или други фирми. 

Ако все пак в края на краищата Oracle подаде оферта, може да се стигне до голям реванш – заместникът на Елисън, Марк Хърд, беше начело на HP, преди да бъде изхвърлен от компанията заради секс афера и заместен от Апотекер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
HP страда от спада на пазара на RISK машините в полза на Intel машините, където пък ядат яко дървото от DELL.Друга силна линия са принтерите, това им е, така че няма много перспектива пред тях.Аутсорсинга, който се прави в България в момента е също добре замислен и е перспективен, но няма да е достатъчен за да ги задържи на пазара като технологичен гигант. Ако си продадат желязото на китайците, редуцират компанията и запазят аутсорсинга, ще се превърнат отново в жизнеспособна компания, но...10 пъти по-малка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Хюлет Пакард всъщност са една много нещастна компания, която произвежда май всичко - от цифрови фотоапарати и принтери, скенери и копири до мастилници, сървъри и някакъв си измислен там софтуер- без да имат собствена ОС и база данни като хората. Така отдавна омръзнаха на всички инвеститори защото повечето от тях, до 99% в САЩ поне, не обичат да инвестират в такъв типичен корейски или японски конгломерат от типа "За всекиго по нещо!" - и при това с изнесено производство в Китай. С какво ще конкурира НР да кажем IBM, който се отказа от всичко енд-юзърско още през 2000 г. и вече десетина година е 1 в света именно и само в раздела на софтуера, услугите и мейнфрейма и цялостните корпоративни решения, плюс новаторство като нанотехнологиите.Мъка общо взето..да купи енд-юзерското в НР кореец като Хюндай или Самсунг и да дадат корпоративния сегмент на IBM-ците, които знаят какво да правят на този сегмент.Така е, Бог да прости НР и сбогом!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още