IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Лео Апотекeр трябваше да си тръгне

Стратегията куца, курсът на акциите е на земята, HP е уплашен от агресивните инвеститори, пише Wall Street Journal

16:09 | 29.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Особени големи са станали страховете в HP тъкмо по времето, в което Апотекер е трябвало да бъде уволнен<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Особени големи са станали страховете в HP тъкмо по времето, в което Апотекер е трябвало да бъде уволнен. Снимка: Ройтерс

Централата на Hewlett-Packard е на един хълм в покрайнините на калифорнийския Пало Алто, само на няколко километра от прочутия гараж, в който е започнало всичко. Посетители на HP Labs се учудват колко тихо и спокойно е в базата на най-големия в света високотехнологичен концерн.

Но зад стъклената фасада в момента цари всичко друго, но не и мир и спокойствие. На 22 септември шефът на концерна Лео Апотекер бе уволнен, след като само за една година намали три пъти прогнозите за печалба, а цената на акциите се срина с 47% само от началото на годината. Но преди всичко плановете на Апотекер да превърне HP в чист софтуерен концерн бяха причина за изхвърлянето му.

За капак очевидно мениджмънтът е твърде притеснен, че концернът може да бъде погълнат на части, защото така ще се продаде твърде евтино. Точно този страх бе причината Апотекер да бъде изхвърлен, пише Wall Street Journal.

Новият главен изпълнителен директор Мег Уитман е получила помощ от другата част на страната: концернът е наел инвестиционната банка Goldman Sachs, за да разработи стратегии, с които да държи надалеч вражеските инвеститори. Те можело да попаднат в ръководството на компанията и да принудят мениджърите да вземат непопулярни решения. Нито HP, нито Goldman са коментирали статията. Говорителка на компанията е заявила само, „че концернът поддържа от дълги години отношения с инвестиционни банки“.

Hewlett-Packard се чувства лесно раним предвид слабия курс на акциите и критиката към политиката на концерна, твърдят запознати. Особени големи са станали страховете тъкмо по времето, в което Апотекер е трябвало да бъде уволнен.

Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 12 години
HP са лидери на пазара на компютри. Те все още са компанията, която всяка година продава най-много компютри в света :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Nejchev
преди 12 години
"Посетители на HP Labs се учудват колко тихо и спокойно е в базата на най-големия в света високотехнологичен концерн."Apple имат по-висока пазарна капитализация, а IBM последните 18 години са номер едно по патенти!И как така HP станаха най-големия в света високотехнологичен концерн?И защо си сменят изпълнителните директори като носни кърпи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още