IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia напуска Румъния с ускорено темпо

Финландският производител преговоря за данъчни облекчения с властите във Виетнам заради новия си завод в Ханой

17:57 | 01.11.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служители на Nokia напускат фабриката в Клуж след края на смяната си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители на Nokia напускат фабриката в Клуж след края на смяната си. Снимка: Ройтерс

Финландският производител на мобилни телефони Nokia ускорява изтеглянето си от Румъния. Първите 60 служители от завода в Клуж, който трябва да бъде напълно затворен, вече са получили документите за съкращенията си още в петък и от днес не работят за концерна, предаде DPA.

В случая става дума за работници от нощна смяна със срочни договори, които просто няма да бъдат подновени, твърди синдикалният ръководител Валентин Илкас. Като финансова компенсация е предвидено изплащането на заплати до края на годината, тоест – две пълни месечни заплати, допълва председателят на синдиката Nokia Metal.

Други 140 служители ще получат своите документи за освобождаване през тази седмица. Според Илкас обаче договореното вече обезщетение за по две работни заплати няма да бъде променено, въпреки че преговорите с мениджърите все още продължават, е заявил той пред местния канал Ralitatea TV.

Производството на Nokia в Клуж започна на 11 февруари 2008 г., след като концернът премести фабриката си от Бохум в Клуж, а средното заплащане в завода беше 800 леи (220 евро) плюс ваучери за храна. Служителите бяха първоначално 500, но в последствие броят им надхвърли 2 000.

И докато в Румъния служителите биват съкращавани, на 8 000 км в източна посока финландският концерн преговаря за субсидии с властите във Виетнам в замяна на нов завод в столицата Ханой, предаде Bloomberg. Nokia иска да получи статута на високотехнологичен производител, който ще я освободи от данъци за една година. Новата фабрика в Ханой ще струва около 200 млн. евро, добавя Bloomberg.

Във финансово отношение изнасянето на Nokia от Бохум, а в последствие и от Клуж, си е струвало. Докато средната заплата на немски служител е била 2 500 евро, румънците са получавали малко над 200 евро, а в Ханой Nokia ще трябва да плаща между 28 и 71 евро, пише още агенцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Eто заради такива *** никога няма да си купя Нокия.тези вече са умрели за мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още