IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Samsung се изстреля във висините

Южнокорейският концерн отчита най-високия си тримесечен резултат в историята си с печалба от 3,6 млрд. евро

07:57 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Samsung се изстреля във висините

Южнокорейският концерн за потребителска електроника Samsung успя в последното тримесечие на 2011 г. да отчете най-високата печалба в корпоративната си история. Благодарение на огромното търсене на смартфони печалбата между октомври и декември е скочила със 76% на годишна база до около 3,6 млрд. евро, съобщи конкурентът на Apple. Приходите са били в размер на около 32 млрд. евро.

Резултатите бяха очаквани от експертите, а към 7.30 часа акциите на Samsung се търгуваха с 0,3% по-висока цена от вчера.

Бизнесът се е ускорил заради високото търсене на смартфони и телевизори с плоски екрани. За сметка на това леко е спаднало търсенето на чипове памет за компютри (DRAM). При по-специализираните продукти, като мобилни чипове за памет се регистрира устойчива тенденция на ръст заради търсенето на смартфони и таблети, предава Ройтерс.

Samsung успя да надмине най-големия си конкурент Apple по отношение на продажбата а смартфони през третото тримесечие. Очаква се обаче през четвъртото тримесечие американският концерн с продадени 37 млн. iPhone отново да заеме лидерската си позиция. През седмицата Apple обяви също рекордни числа, преди всичко заради силното търсене на iPhone и iPad. Положителният резултат се е повишил с впечатляващите 118% на годишна база, главно заради силните продажби на iPhone. 

Samsung планира през тази година да вложи рекордните 32,7 млрд. евро. Освен това ще бъдат назначени 26 000 нови служители – рекордни стойности на годишна база за историята на концерна. Ще бъдат разработени нови бизнес области, а водещата позиция на компанията в технологичния сектор ще бъде утвърдена, твърдят от Samsung. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още